’Extra inkomsten uit parkeren op Marken’

Johan Moes
Marken

Het parkeerterrein op Marken krijgt nog dit jaar drie betaalautomaten. Het bemande loket, waar bezoekers nu moeten betalen, gaat verdwijnen. Bij de automaten betalen bezoekers zowel het parkeergeld als de dagtoeristenbelasting. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan controleren of dat ook gebeurt en delen eventueel boetes uit.

Het college van b en w wil 45.000 euro uittrekken voor de aanschaf van de automaten, zo blijkt uit een voorstel aan de gemeenteraad. Op termijn moet die investering worden terugverdiend. Niet direct door besparing op de loonkosten van de parkeerwachter, want daarvan moeten de boa’s worden betaald, die gaan controleren.

Maar de gemeente verwacht dat meer mensen parkeergeld zullen gaan betalen. Het gaat dan om bezoekers die aankomen als het loket niet bemand is. Dat laatste is het geval buiten het toeristenseizoen. Met de komst van de automaten moet altijd worden betaald.

De gemeente hoopt dat dat jaarlijks zo’n 15.000 euro extra oplevert. En als de boa’s hun werk goed doen, kan dat ook nog eens 12.000 euro per jaar opbrengen uit boetes. Dat bedrag kan nog oplopen als ook intensiever wordt gecontroleerd op het illegaal doorrijden langs het parkeerterrein, zonder een speciale, tijdelijke ontheffing.

Zo’n ontheffing kan overigens ook worden aangeschaft bij één van de automaten. Net als de dagtoeristenbelasting, die de gemeente heft aan bezoekers van het eiland. Bij het betalen moeten bezoekers aangeven met hoe veel personen zij zijn, waarna de automaat het totaalbedrag aan parkeergeld en belasting berekent.

Bij twee van de automaten kan straks alleen met PIN worden betaald. Eén automaat accepteert ook contant geld. De gemeente hoopt dat met de komst van de automaten niet alleen de inkomsten toenemen, maar dat ook de wachtrijen voor het parkeerterrein op drukke dagen tot het verleden zullen behoren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.