Plan: jachthaven en wonen op Overstad

Gerard van Engelen
Alkmaar

De gelauwerde Alkmaarse architect Lody Trap heeft een plan om leven te blazen in het stadsdeel Overstad rond de monumentale Ringers bonbonfabriek. Het plan voorziet in een jachthaven, horeca en twee- tot driehonderd woningen. O ja, en in sloop van Ringers.

Overstad is al sinds 2014 in de ban van de oude fabriek (later bekend als Klercq) waar binnen enkele jaren een grote toeristentrekker rond chocoladebeleving moet komen, gecombineerd met een hotel en woningen. Het Ringers-complex stond op de nominatie om gesloopt te worden, maar werd, na een hartstochtelijke lobby van ondernemer in chocolade Arthur ’Dobla’ Dontje, een gemeentelijk monument.

Sinds die tijd zijn de gemeente Alkmaar, eigenaar Rabo en Adapt (een instelling die industriële monumenten adopteert en opknapt) samen met Dontje aan het rekenen en plannen. Rabo opereert voorzichtig. Die heeft namelijk miljoenen moeten afboeken op het Ringerscomplex vanwege de crisis.

Lody Trap, die vorig jaar in Heiloo nog een prijs kreeg voor zijn nieuwbouwontwerp voor het Petrus Canisius College, gelooft niet meer dat ’Ringers’ rendabel te maken is en ziet meer in zijn ’binnenhaven’, waaromheen in een flinke straal huizen en horeca gebouwd moeten worden. Hij heeft zijn plannen al gepresenteerd aan gemeente, Overstad-ondernemers en Rabo, maar die houden voorlopig nog vast aan de chocolade-optie. Eind november wordt besloten of die er komt. Er is nog 8 miljoen voor nodig.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.