Rifka hapt het snelst en netst een haring weg in Burgerbrug

Strijden om een eretitel. Wie wordt de beste haringhapper van Burgerbrug? De ludieke wedstrijd is onderdeel van de 32e jaarmarkt in het dorp.© Foto Peter van Aalst

Nicolette Molenaar
Burgerbrug

Het komt wat langzaam op gang deze zondag bij de 32e jaarmarkt in Burgerbrug, maar de sfeer is er niet minder om.

„Door het grijze weer blijven de mensen wat langer thuis, denk ik”, verklaart Vincent Schipper van carnavalsvereniging De Pontcivielen en medeorganisator van de markt de aarzelende aanloop.

Het feest is halverwege. „Ik verwacht dat het nog wat aantrekt. Het is meestal wel drukker.” Toch lijkt de loterij lijkt goed te lopen, er wordt flink verkocht. Menig Burgerbrugger waagt een gokje.

Kindercarnaval

Over het doel van de markt zegt Schipper: „We willen geld ophalen voor de kindercarnaval die we elk jaar organiseren. We maken er altijd graag wat leuks van voor de kinderen van het dorp; een optocht met praalwagens en een clown. Daar zitten voor ons natuurlijk wel kosten aan verbonden.”

Wie over de jaarmarkt loopt, wordt getrakteerd op kramen met een keur aan producten; van zelfgebakken cake tot grote maten t-shirts. Er klinkt muziek van een band, het ruikt er heerlijk naar poffertjes, hamburgers en de geur van brandend hout van een visrookoventje. Dorpsbewoners zoeken elkaar op en drinken samen een drankje. Kinderen leven zich uit op de springkussens.

Ludiek

Ron Wijngaarden, van plaatselijke horecagelegenheid ’Mooi an Zitten’ schrijft altijd een ludieke wedstrijd uit. Dit jaar zelfs twee. Voor ’Wie draait de lekkerste gehaktbal’ is slechts één kandidaat. Voor ’De beste haringhapper van Burgerbrug’ plukt Wijngaarden de kandidaten van het feestpleintje. Wie hapt het snelst en het netst een haring weg? Dat wordt Rifka. Zij is bewoonster van zorgboerderij Croon en Bergh in Burgerbrug.

Wat is de prijs? Wijngaarden: „Ik kom er twee uur poffertjes bakken. En natuurlijk voor haar eeuwige roem in Burgerbrug.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.