Met betonnen benen over de finish

Edwin Schaafstra op de crosstrainer.© Foto Marcel Rob

Ronneke van der Genugten

Energierepen, water, bananen … het waren toch vooral de supporters die Edwin Schaafstra over de finish hebben gesleept. 20 uur stond de sportheld uit Bovenkarspel op een crosstrainer. En dat alles voor het goede doel. Het geld dat de 49-jarige Schaafstra bij elkaar heeft gesport, gaat rechtstreeks naar stichting Kika en Stichting Opkikker.

Vrijdagavond stapte Schaafstra klokslag 18.00 uur op de crosstrainer in de FeelGoodClub Stede Broec. Familie en vrienden brachten hier de nacht door om Edwin te ondersteunen in zijn poging om 24 uur op de crosstrainer in beweging te blijven. Mensen die hem een uurtje wilden bijstaan, moesten wel twee euro in de collectebus van Kika storten. ,,De collectebus kunnen wij niet openmaken. Wat ik opgehaald heb, wordt later bekend gemaakt op de website.” Het spin-uurtje, de bootcamp en de combat waar je voor vijf euro aan kon deelnemen, hebben na een snelle rekensom in elk geval al rond de 400 euro opgeleverd.

De afgelopen week probeerde Schaafstra het vooruitzicht op 24 uur zonder slaap op voorhand al een beetje in te halen. ,,Ik probeerde ’s middags een tukkie te doen. En ik heb heel veel pasta gegeten. Ik moest er toch voor zorgen dat die spieren vol koolhydraten zaten.”

Schaafstra stond er zaterdag tegen het middaguur nog opvallend fris bij. ,,Maar dat was vannacht wel even anders. Rond de klok van drie uur wilde mijn lichaam gewoon slapen. Toen de zon opkwam, ging het meteen weer beter met me.”

Elke twee uur gunde de crosstrainer-fanaat zichzelf tien minuten rust. ,,Ik moest dan wel oppassen met afstappen. Mijn benen voelen echt aan als beton. Ik voel dat ik het zwaarder krijg. Vanaf nu pak ik toch maar elk uur vijf minuten.”

Was dat al een teken aan de wand? Na 20 uur vloeide alle energie weg uit de doorzetter. ,,Het bleek het maximum voor vandaag. De pauze bracht ook geen verlichting. Mijn lichaam gaf aan dat het echt genoeg was.” Het klokje rond is hem niet gelukt, maar Edwin leverde alsnog een topprestatie. ,,Ik doe het mijzelf voorlopig ook niet meer na”, grapte hij na afloop.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen