’Polenhotel’ op Agriport zorgt voor patstelling tussen Hollands Kroon en provincie

Martijn Gijsbertsen
Middenmeer

Er is een patstelling tussen de gemeente Hollands Kroon en de provincie Noord-Holland ontstaan over de bouw van een toekomstige logiesgebouw voor maximaal 360 buitenlandse seizoensarbeiders op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer.

Waar de provincie eerder kenbaar heeft gemaakt dat zij het ’Polenhotel’ van uitzendbureau NL-Jobs (hoofdkantoor in Maasdijk) met 180 kamers en drie verdiepingen aan de rand van Agriport ’te grootschalig en niet passend’ vindt, heeft Hollands Kroon de aangevraagde bouwvergunning toch verleend.

Houvast

,,We verschillen fundamenteel van opvatting of deze ontwikkeling op deze plek kan of niet’’, stelt wethouder Theo Meskers namens Hollands Kroon. ,,Het huidige bestemmingsplan geeft ons voldoende houvast om dit plan toe te staan, vandaar dat we het doorzetten.’’

Principezaak

,,Het is voor ons een principezaak: het fatsoenlijk huisvesten van arbeidsmigranten is een maatschappelijke opdracht. Deze voorziening levert een enorme bijdrage aan dat vraagstuk, zorgt voor een capaciteit die er toe doet’’, stelt hij.

,,Als wij dit project blokkeren, zadelen we de initiatiefnemer met een probleem op. Die moet al heel veel moeite doen om medewerkers adequaat onderdak aan te kunnen bieden.’’

Gemeente en provincie hebben meermaals over de situatie overlegd, maar zijn daarbij niet tot elkaar gekomen.

Niet eens

,,Ook met de ontwikkelaar is van gedachten gewisseld. Onze toelichting heeft er niet toe geleid dat de provincie haar standpunt heeft herzien’’, aldus Meskers. ,,Het enige waarover wij het eens zijn, is dat we het niet eens zijn.’’

Directeur Jeroen van Leeuwen van NL-Jobs laat weten dat hij ’blij is met de vergunning’ en geeft verder geen commentaar. ,,We gaan door. Hoe en wanneer, daar ga, kan en wil ik nu niks over zeggen.’’

Waar de provincie eerder veronderstelde dat het logiescentrum ook zou zijn bedoeld voor mensen die ’buiten Agriport werken’, wat door het uitzendbureau is weersproken, is dat nu pertinent uitgesloten. In de vergunning is opgenomen dat dat niet is toegestaan.

Toezicht

NL-Jobs garandeert bovendien dat er vier beheerders worden aangesteld, die 24 uur per dag toezicht in en rondom het pand houden.

Woordvoerster Imre Deroo van de provincie laat weten dat de voorkeur vanwege sociale - en veiligheidsaspecten naar huisvesting in woonkernen uitgaat, niet op bedrijventerreinen.

Bezwaar

De provincie gaat tegen de vergunningverlening door Hollands Kroon bezwaar maken.

De bouw van het logiescentrum op Agriport is sowieso vertraagd. NL-Jobs had gehoopt dat aannemer Stabo Bouw uit Blokker in het eerste kwartaal van 2017 van start zou kunnen gaan.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.