Provincialeweg in Wormerveer gaat op de schop

Joëlla Angenent
Wormerveer

Er staat automobilisten de komende maanden de nodige overlast te verwachten op de Provincialeweg ter hoogte van Wormerveer. De werkzaamheden, die maandag van start gaan, omvatten het herinrichten van de N203 en de aanleg van een nieuw fietspad langs de N246, inclusief fietstunnel.

Woensdagavond werden omwonenden en ondernemers in buurthuis De Lorzie bijgepraat over de herinrichting tijdens een informatieavond van de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. Bij een aantal van de tientallen belangstellenden heerste de opvatting dat er nog wijzigingen mogelijk waren in het uitvoeringstraject. Dat werd snel de kop ingedrukt door vertegenwoordigers van de provincie. ,,Dit is geen inspraakavond, maar een informatieavond.’’ Een andere bezoeker wilde weten of er overleg had plaatsgevonden met de omwonenden. Dat bleek wel degelijk het geval, al was het jaren geleden. Destijds was er overleg geweest met de bewoners van de Bomenbuurt, resulterend in een klankbordgroep.

De herinrichting van de Provincialeweg in Wormerveer strekt zich uit van de Nagtegaalkade tot aan de velden van voetbalvereniging Fortuna Wormerveer. Momenteel bestaat de weg uit vier rijstroken, twee rijstroken per rijrichting. Door de slechte kwaliteit van het asfalt maakt het verkeer in Wormerveer door afzettingen al enkele jaren gebruik van één rijstrook per rijrichting. Komende maanden wordt de N203 definitief ingericht tot een weg met twee rijstroken. Tijdens de werkzaamheden wordt om en om een rijbaan afgesloten. Volgens de provincie is de nieuwe situatie voldoende berekend op de toekomstige verkeerscapaciteit.

In het traject komen twee ovale rotondes bij de kruispunten Lindenlaan en Paul Krijgerstraat. De snelheid op het traject wordt verlaagd van 70 kilometer per uur naar 50 kilometer. Om de veiligheid van de fietsers te verbeteren wordt een nieuw fietspad aangelegd vanaf de Kerkstraat langs de N246 richting de N203 en vandaar langs de voetbalvelden naar de Esdoornlaan. Voor een veilige oversteek komt er een fietstunnel onder de N203. Door de nieuwe fietsroute komen de fietsoversteken bij de Lindenlaan en de Paul Krugerstraat te vervallen. Eind dit jaar zijn de wegwerkzaamheden afgerond. In maart 2016 is de fietstunnel gereed.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.