Telefoon roodgloeiend voor Halve Maen

1 / 2
Eric Molenaar
Hoorn

Op de Atlantische Oceaan koerst het zwaar-transportschip Traveller met 25 kilometer per uur op Europa af – met vastgesnoerd op het dek het VOC-museumschip Halve Maen. In Hoorn staat de telefoon al roodgloeiend voor deze nieuwe Hoornse attractie. Events Holland, dat het secretariaat voert voor de Halve Maen, krijgt gemiddeld veertig telefoontjes per dag, met uitschieters naar zestig.

Jeroen Meissen van het bureau, dat ook de groepsboekingen verzorgt, vertelt dat de meest uiteenlopende vragen binnenkomen. ,,Je kunt het zo gek niet bedenken. Er is ook al een aanvraag van een bruidspaar voor een fotoreportage op de Halve Maen.’’

Ondertussen zijn van de 500 individuele aandelen in het project al meer dan 430 verkocht. Dat gaat via www.halvemaen.nl. Daar kan vanaf uiterlijk half mei ook worden gereserveerd voor een rondleiding op het schip. De eerste groepen, in het kader van reisarrangementen, zijn al geboekt.

Bijna veertig vrijwilligers worden momenteel klaargestoomd om vanaf 30 mei op de Halve Maen dienst te gaan doen als gids/verteller of gastheer/gastvrouw. Hoewel mensen zich hier minimaal twee dagdelen per week aan verbinden, zijn het populaire functies. Vijftien mensen staan op een reservelijst.

De vrijwilligers leren onder meer over de geschiedenis en de achtergronden van het VOC-replicaschip. Over de historisch verantwoorde verhalen die hier gaan vertellen. Over de interne organisatie van het project, dat gestalte krijgt bij het Centrum voor Varend Erfgoed op het Oostereiland.

Afgelopen donderdag kregen ze een training in gastvrijheid. Met onderwerpen als aandacht, (oog)contact, uitstraling, vriendelijkheid, luisteren en het goed inschatten van de manier waarop je verschillende bezoekers kunt benaderen. Als je het goed doet komen er vier soorten hormonen in je vrij, vertelde Sander Jansen van Hospitality Bloom. Word je er zelf ook nog een beetje blij van.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen