Hertenkamp Hoogwoud gaat op de schop

Coen van de Luytgaardem
Hoogwoud

De reconstructie van het hertenkamp in Hoogwoud gaat twee ton kosten. Het meeste geld gaat in de bouw van een nieuw nachtverblijf zitten.

Dat blijkt uit ambtelijke stukken van de gemeente Opmeer. Daarin staat gedetailleerd aangegeven wat er bij komt kijken en hoeveel deze lang gekoesterde operatie kost.

Het complex verkeert in deplorabele staat. De stallen bieden nog enige beschutting, maar zijn in verval geraakt en ook het grasgedeelte nabij de voederplek is vaak een grote modderbende. Al met al geen ideale leefomgeving voor deze parkachtige omgeving waar veel Opmeerders graag recreëren. De Dopsraad Hoogwoud dringt er al jaren op aan het hertenkamp grondig op te knappen - en daar maakt de gemeente Opmeer nu werk van.

Om te beginnen, komt er nieuw en solide hekwerk rondom en gaat ook de bestrating flink op de schop. Er komen nieuwe tegels en ook het toegangspad krijgt een rigoureuze opknapbeurt. Verder komen er boomkorven om vraatschade te voorkomen, krijgt het kamp enkele heuvels en greppels voor de waterafvoer.

Bij de voederplekken komen er informatieborden over de dieren met tips voor het voederen. ’Door het aanbrengen van deze voorzieningen wordt ter plaatse, zeker bij natte weersomstandigheden, een diervriendelijker verblijfsklimaat gecreëerd’, stelt het college.

Asbestsanering

Er wordt niet alleen gebouwd. Er moet ook worden gesloopt, zoals de oude stal. Daar zit asbest in. Verwijdering ervan en opslag loopt behoorlijk in de papieren. De totale kosten voor het nieuwe nachtverblijf worden geraamd op 120.000 euro.

De plannen sluiten naadloos aan bij de totstandkoming van de seniorenappartementen aan de Graaf Florisstraat. Bewoners ervan kijken vanaf het balkon aan de achterkant uit op het kampje.

De gemeente Opmeer heeft beide projecten bewust aan elkaar gekoppeld om zo het centrum van Hoogwoud te verfraaien. Die slag is al voor de helft binnen, omdat het bouwproject onlangs een duurzaamheidsprijs in de wacht heeft gesleept.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen