SP en Leefbaar vragenkampioen in raad Purmerend

Robert Jan van der Woud
Purmerend

De fracties van de Socialistische Partij en Leefbaar Purmerend zijn over de afgelopen vier jaar kampioenen in het stellen van schriftelijke vragen aan het college. Dat blijkt uit een overzicht dat de gemeente op verzoek van raadslid Arie-Wim Boer, zelf van Leefbaar, heeft opgesteld.

Boer besloot het college te verzoeken de schriftelijke vragen van de afgelopen jaren in kaart te brengen, nadat de raadsgriffier hem verzocht om eerder ingediende vragen over de bouw van een MBO-college in het Karekietpark minder algemeen opnieuw te stellen. De fractievoorzitter van Leefbaar wilde namelijk alle correspondentie ontvangen die betrekking had met het plan. Die beantwoording zou te tijdrovend en te kostbaar worden, aldus de raadsgriffier. Boer wil daarom weten hoeveel Purmerend kwijt is aan het beantwoorden van raadsvragen.

Dat gaat om een bedrag van bijna 180.000 euro over de laatste vier jaar, dus zo’n 45 mille per jaar. In totaal werden de afgelopen vier jaar 145 brieven met vragen beantwoord. De SP, die sinds de verkiezingen van 2014 niet meer in de raad zit, voert de lijst aan met 23 vragenbrieven, maar Leefbaar zelf heeft er de afgelopen vier jaar 21 gesteld. Iedere fractie verstuurde gemiddeld ruim een dozijn brieven met vragen. GroenLinks maakte het minst gebruik van de mogelijkheid, en kwam uit op zeven brieven.

Met de beantwoording van die brieven was een bedrag van bijna 51 mille aan ambtelijke kosten gemoeid. Naast de schriftelijke vragen kwamen er ook nog eens bijna 1000 technische vragen van raadsleden binnen. Het beantwoorden van die vragen kostte de Purmerendse gemeenschap ruim 125.000 euro, is in het stadhuis berekend.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.