Texels koor Amici Cantus bezingt het Noorderlicht

Repetitie van het koor onder leiding van Lida Wels.© Foto Cor Smit

Nico Volkerts
Den Hoorn

Amici Cantus, bestaande uit zestien zangers, geeft dinsdagavond 23 mei een bijzonder concert. Op het programma staat vocale en instrumentale muziek uit het ‘hoge Noorden’.

Er wordt muziek gezongen en gespeeld uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en Estland, van componisten als Pärt, Grieg, Sisask en Gjeilo.

De Estse Arvo Pärt geniet inmiddels grote bekendheid, maar van zijn tijdgenoten Ola Gjeilo (Noorwegen) en Urmas Sisask (Estland) zullen veel minder mensen gehoord hebben. Toch hebben beiden prachtige, ook heel toegankelijke, muziek geschreven.

Het koor voert van hen enkele religieuze en meer frivole werken uit. Daarnaast zullen een aantal oude volksliederen klinken, gezongen in de talen waarin ze geschreven zijn.

Uitspraak

Om de liederen goed tot hun recht te laten komen, zijn enkele deskundigen op Texel ingeschakeld voor de uitspraak en vertaling van de verschillende liederen. Zelfs de ambassade in Estland is benaderd voor een vertaling. Een Estse collega van een van de koorleden hielp met de uitspraak van een Ests volksliedje.

De oud-Texelse Anna Trap, met Zweedse roots, zingt onder andere een viertal Zweedse volksliederen, begeleid door Karen Haasdijk. De Texelse pianiste speelt daarnaast een solowerk van de Noorse Edvard Grieg. Trap studeerde een aantal jaren lichte muziek zang aan het conservatorium van Utrecht en vervolgde haar opleiding in Zweden.

Amici Cantus, onder leiding van Lida Wels, repeteert wekelijks en geeft gemiddeld tweemaal per jaar een concert. Het repertoire omvat werken uit de 15e tot de 21e eeuw. Voor de concerten wordt bijna altijd gekozen voor nieuw in te studeren werk. Dat kan serieuze, kerkelijke muziek zijn maar ook romantische muziek uit de 19e eeuw, of luchtige, vrolijke liefdesliedjes. Dit keer staat bijzondere en weinig uitgevoerde ‘muziek uit het Noorden’ centraal.

Het concert begint om 20.15 uur en vindt plaats in het kerkje van Den Hoorn. De toegang bedraagt € 5,00 (volwassenen), € 3,00 (kinderen/jongeren).

Info bij: lidawels@knplanet.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.