Vermomde 'klokkenluiders' probeerden DSB te tillen
Vermomde 'klokkenluiders' probeerden DSB te tillen. Archieffoto
Zogenaamd als klokkenluiders, maar volgens justitie als oplichters, blijken twee mannen en een vrouw vier jaar geleden te hebben geprobeerd de toenmalige DSB Bank 250.000 euro afhandig te maken. Het drietal stond donderdag terecht in de Alkmaarse rechtbank. Het openbaar ministerie eiste voor alledrie een boete van 2500 euro, waarvan 2000 voorwaardelijk.
Volgens de lezing van OM nam Clint E. (44) uit Nieuwerkerk aan den IJssel in maart 2008 onder het pseudoniem 'advocaat De Jong' contact op met Hans van Goor, destijds de rechterhand van Dirk Scheringa. Hij vertelde raadsman te zijn van een zekere 'Els', werkneemster van DSB-concurrent Nationaal Hypotheek Buro (NHB) in Hoorn. Els zou de beschikking hebben over gegevens van 40.000 klanten, meegenomen door ex-DSB'ers naar NHB.
Ze wilde ze wel teruggeven, maar niet voor niets. In het Van der Valk-hotel bij Wassenaar werd een ontmoeting geregeld. 'Els', gespeeld door E.'s vriendin Ans M. (45), overhandigde Van Goor een cd met gegevens van ongeveer 150 klanten als bewijs. Voor 250.000 euro wilde ze de rest ook geven.
Van Goor op zijn beurt had een particulier recherchebedrijf in de arm genomen en was behangen met microfoons bij Van der Valk binnengestapt. Ook werd het gesprek heimelijk gefilmd. Op de beelden was duidelijk Ans M. te zien - met pruik; 'een oude van mijn tante', volgens Clint E.. Niet lang daarna deed Van Goor aangifte.
De klantgegevens waren volgens het OM verstrekt door Han T. (38) uit Zuidermeer. Deze ex-werknemer van NHB zou toegang hebben tot de database van NHB. T. en E. hadden elkaar gevonden in hun afkeer van de baas van NHB, die 'mensen als een hond behandelde'. Volgens E. zat T. op een goudmijn.
Alle betrokkenen ontkenden de belastende feiten in het verhaal. Ans M. zei door de cocaine niet te hebben beseft waar ze mee bezig was en voegde daar aan toe daadwerkelijk als klokkenluider Van Goor te hebben willen informeren. Ook E. zei slechts goede bedoelingen te hebben gehad. En T. tenslotte ontkende elk woord uit eerdere verklaringen.
Uitspraak op 16 februari.