Straf cocaïnedealers voor hennepteelt

Ron Ranzijn
Enkhuizen

De rechtbank in Alkmaar heeft Youssef A. (24) uit Enkhuizen wegens hennepteelt veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf. Azaden A.(26) uit Enkhuizen kreeg 180 uur waarvan een derde deel voorwaardelijk opgelegd.

Op 3 juni 2014 rolde de politie na anonieme meldingen in een woning aan de Piet Smitstraat in Enkhuizen een middelgrote hennepkwekerij met 136 planten op. De stroom werd buiten de meter om afgetapt. Een man die zich voor had gedaan als medewerker van de Nuon had daartoe medio oktober 2013 in de meterkast van de benedenbuurvrouw werkzaamheden verricht.

De twee bewoners verklaarden dat ze een grote cocaïneschuld bij Azaden A. en Youssef A. hadden. Ze zeiden dat ze door de schuldeisers waren gedwongen de kwekerij op de zolderverdieping toe te laten.

De rechtbank bepaalde dat de twee initiatiefnemers en de twee bewoners samen de winst van één oogst dienden af te staan. Dat kwam neer op ruim drie mille per persoon.

Youssef A. werd vrijgesproken van hennepteelt aan de Graaf Willemstraat in Grootebroek. Op een sigarettenpeuk was daar op 13 januari 2015 DNA van de man aangetroffen. Maar dat enkele feit was volgens het vonnis volstrekt onvoldoende om hem als de hennepteler te betitelen.

Loopjongen

Grootebroeker S. D. (23) moet 11.877 euro aan verdiensten uit de handel in harddrugs aan de staat afdragen. De man was in 2014 betrokken bij grootschalige cocaïnehandel in Enkhuizen en omgeving. Aanvankelijk was ruim 87 mille geëist.

Maar D. verklaarde bij de rechter dat hij als loopjongen geen aandeel in de winst kreeg, maar vergoedingen van circa 350 euro per week. Daarnaast hield de rechter rekening met het feit dat D., vanwege een verblijf in Marokko, een kortere handelsperiode als dealer actief was geweest.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen