Verlaat, Meisje Maan en de bollen (ca. 2,5 km)

Verlaat. Het klinkt als een dorpsnaam uit een sprookjesboek vol elfjes met een grote boze koning. Eigenlijk twee koningen: het buurtschapje valt deels onder Heerhugowaard en deels onder Niedorp. Ooit had Haringhuizen ook nog een taartpuntje Verlaat, volgens de overlevering. Maar die rechten zijn bij een gemeentelijke herindeling verkwanseld.

De vaart heet Westerlangereis en snijdt het verscheurde buurtschapje in tweeën. Daarin een fotogeniek, ijsblauw woonbootje dat ’Meisje Maan’ heet. Ook al zo’n magische kinderboekennaam. Als de bewoners een paar sneeën brood in de vaart gooien komen uit het niets statige zwanen en mooie siereendjes een hapje mee-eten. En dan de omgeving: het kan niet Hollandser: molen, rietgedekte stolpen en eindeloze weilanden waar in de verte een kerktorentje van een buurdorp boven uitsteekt.

Verlaat moet op de wandelkaart! We zetten de auto bij the Irish Cottage. En wanen ons gelijk in een stukje Midsomer Murder-Engeland. In de benen, het Verlaat af, de cottage in de rug. De hoofdstraat van het Verlaat, die ook Verlaat heet, is geurig en lommerrijk. Mooie, vrijstaande huisjes, afgewisseld door goed onderhouden stolpen wentelen zich in de zon. In de verte zorgt het gebrom van landbouwmachines voor arbeidsvitaminen. Aan de linkerkant valt het oog op loodsen met een enorme hoeveelheid fietsrekken ervoor. Die blijken bestemd voor de bollenpellertjes van Triflor, voor Verlaat-begrippen een multinational.

Sneller dan verwacht komt het blauwe bord dat het einde van Verlaat aankondigt. We betreden het grondgebied van Oude Niedorp. Links een enorm suikerbietenveld, waar in de verte in groepjes van vier wordt geschoffeld. Het puntige torentje van het kerkje van ’t Veld glinstert in de verte. Stolpen met opvallend veel veluxramen tussen het riet worden afgewisseld met boerenhuisjes. Voor sommige woningen staan tafeltjes opgesteld met eieren, bieten en komkommers. En dan valt pas op hoe weinig verkeer er eigenlijk over de rechte weg rijdt, die ongemerkt is overgegaan in de Dorpsstraat.

Rechts lonkt het Molenpad, dat naar het oude molenaarshuisje en de erachtergelegen molen ligt. Maar omdat we gehoord hebben dat de molen zelden open is voor publiek houden we de Dorpsstraat aan.

Bij de kruising met de Skarpetweg rechtsaf tussen de geurend groene tuinafzettingen. Halverwege de weg een aangename verrassing: Strandbad ’t Skarpet. Het doet z’n naam eer aan: een klein dorpsstrandje aan uitnodigend open water. Speeltoestellen, picknickbanken en een vrieskist voor de ijsjes. Nog geen gasten, maar dat komt omdat de deur net los is, zegt Sabine Koppes, die vandaag dienst heeft als badmeester. De badgasten kennen elkaar bijna allemaal, want er komen vooral dorpsbewoners naar het strandbad. ,,En gasten van camping De Vishoek uit Heerhugowaard.’’

Buiten het strandbad blijkt de Skarpetweg nog een verrassing te bevatten: op een kleine honderd meter van het strandbad bevindt zich een heus watersportcentrum. ’De Schaerput’ verhuurt kano’s en heeft een flink gazon waarop je groepsgewijs kunt barbecuen. Uitbater André Scholte geeft ook lessen in boogschieten. En als je wilt maakt-ie een aangepast survivalprogrammaatje voor je.

Dan volgt, over de brug, een hedendaagse variant op survival: de N241 oversteken om, langs het fietspad aan de overkant, rechtsaf de wandeling te vervolgen. Terwijl het verkeer voorbij suist gewoon naar links blijven kijken. Boerderijen, landerijen, vruchtbaar land tot aan de horizon. Na een meter of tweehonderd moet de oversteek opnieuw worden gemaakt, want dan is de Heerhugowaardse kant van het Verlaat weer te belopen. Via een dijkpad beland je in een stressarm landelijk decor, tussen paarden, schapen en kippen. Rechts ligt Meisje Maan te dobberen. Met ernaast een jordaankruisertje dat zo te zien ook wil blijven: er is al een stuk dijk afgezet met gaas. In de verte een statig herenhuis dat van 1629 blijkt te dateren en ooit ’s Lands Welvaren heette. Schuin tegenover de woning de brug over en je bent terug bij de Irish Cottage. Cheers!

GERARD VAN ENGELEN

Begin- en eindpunt: The Irish Cottage, Verlaat 4

Lengte wandeling: 2,5 kilometer

openbaar vervoer: Vanuit station Heerhugowaard buslijn 130

Horeca: The Irisch Cottage, De Schaerput

Honden: aangelijnd

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.