Overtuinen wordt Dik Trompad: Een bijzonder fietspad, en dat is het [video]

Met een ferme ruk onthult wethouder Addy Verschuren het naambord.© Foto Pascal Fielmich

Ron Amesz
Zaandam

Het fietspad Overtuinen in Zaandam is al een paar maanden in gebruik, maar kreeg pas woensdag een naam: Dik Trompad. Genoemd naar de illustere romanfiguur uit de boeken van C. Joh. Kieviet (1858-1931), die bovendien als ereblijk een brug (over de vaart) naar zichzelf vernoemd kreeg.

Dik Trom was een stout jongetje. Zijn vader typeerde hem altijd met de woorden: ’Het is een bijzonder kind en dat is-ie’. In Hoofddorp is hij in een bronzen beeld vereeuwigd, omgekeerd zittend op de rug van een bokkige ezel. In Etersheim staat een Dik Trommuseum. Cornelis Johan Kieviet (geboren in Hoofddorp) was ooit hoofdonderwijzer in Zaandam en schreef er langer dan een eeuw geleden (in 1907 en 1912) twee boeken in de Dik Tromreeks.

Bekijk hier een video. Tekst gaat onder video door.

Het fietspad is net zo bijzonder als de avonturen van Dik Trom. De definitieve vorm van dit pad wordt pas gemaakt als de woningen ter hoogte van de Westerwateringtunnel gebouwd zijn. En met medewerking van Zaanstad en Vervoersregio Amsterdam realiseerde aannemer Antea Group een groot deel van het traject als ’drijvend’fietspad, met zicht op het Verkadeterrein en de plek waar vroeger molen De Smid stond. Het is de poort naar het Zaanlands Lyceum maar ook de deur naar een van de laatste delen van het Inverdanproject.

Bij de opening fungeerden de anekdotes over Dik Trom als een rode draad. De ezel ontbrak natuurlijk niet, onderweg werden informatiebordjes onthuld en bij de brug viste wethouder Addy Verschuren het naambordje uit het water. Verschuren is trots en blij met het pad en hoopt nog voor zijn aftreden in 2018 een aanzet te geven tot het woningbouwproject.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.