’Plicht voor goed onderdak Polen’

Ed Dekker
Slootdorp

Het college van Hollands Kroon steunt het nieuwe plan van ondernemer Joep Karel voor woonbarakken op het terrein van het voormalige Joods Werkdorp in Slootdorp. De gebouwen moeten onderdak geven aan 265 ’flexwerkers’.

De toenmalige gemeente Wieringermeer wees in 2009 een soortgelijk plan van eigenaar Karel af, na weerstand van omwonenden. Wethouder Theo Meskers van Hollands Kroon: ,,In zeven jaar is veel veranderd. Er was toen weinig bekend over het centraal huisvesten van buitenlandse werknemers in de agrarische sector. Ervaringen elders in de Kop van Noord-Holland en andere provincies leren nu dat grootschalige opvang goed kan worden geregeld.”

Het plan voor de bouw van zeven barakken ligt bij de provincie. Bij groen licht van ’Haarlem’ wil het college het bestemmingsplan wijzigen om ’logies’ mogelijk te maken. Tegelijkertijd hoopt Karel het hoofdgebouw van het Joods Werkdorp in te richten voor activiteiten op het gebied van Joodse historie, educatie en cultuur.

Karel: ,,Met diverse partijen praat ik hierover.” Eén wil hij er noemen: Joel Cahen. De oud-directeur van het Joods Historisch Museum bezocht vorige maand het complex.

Buurtbewoners Peter en Jenny van Unen kondigen aan zich opnieuw te verzetten. ,,De plek is ongeschikt voor dergelijke opvang. De afstand tot allerlei voorzieningen is te groot.” Buurman Cees Vendrig valt hen bij. Meskers ziet de afstand niet als enorm probleem. ,,De nood is hoog. De vraag naar onderdak is groot. We hebben de plicht om te zorgen voor goede huisvesting. De regionale economie kan niet zonder deze buitenlandse krachten.”

Met het nieuwe plan van Karel wordt het complex grotendeels in oude luister hersteld, stelt Meskers. Voor de opvang van Joodse arbeiders waren voor de Tweede Wereldoorlog zestien barakken beschikbaar. Deze zijn alle gesloopt.

Karel is eigenaar sinds 2008. In Brabant heeft hij een complex voor 220 flexwerkers geopend.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.