'Nazorg patiënten rugchirurg moet beter'

Purmerend

De nazorg voor de slachtoffers van orthopedisch chirurg Cees de Bruin van het Waterlandziekenhuis moet veel beter. Dat vindt de patiëntenbelangenvereniging Zorgbelang Noord-Holland.

,,Na zo'n reeks missers hoort een ziekenhuis alles uit de kast te halen om de gedupeerde patiënten zoveel mogelijk tegemoet te komen. Dat is hier echt niet het geval'', zegt directeur Jacques Loomans van Zorgbelang Noord-Holland.

Sinds de orthopedisch chirurg eind juli werd ontslagen, heeft het Waterlandziekenhuis een Nazorgteam ingesteld. Dit vraagt mensen hun verhaal te doen en hun wensen naar voren te brengen. Als iemand bijvoorbeeld hulp wil van een psycholoog, maatschappelijk werker of fysiotherapeut, biedt het ziekenhuis die aan.

Verschillende patiënten klagen over deze gesprekken. ,,Je mag je verhaal doen, tijdens het gesprek zelf reageert men daar heel begripvol op, maar de verslaglegging is ontzettend slecht'', zeggen twee patiënten. Ze voelen zich achteraf weinig serieus genomen of vinden dat ze niets zijn opgeschoten.

Loomans vindt dat het Nazorgteam zich actiever moet opstellen.  ,,Er is groot leed aangericht onder verantwoordelijkheid van het ziekenhuis. Het nazorgteam dient zich actief op de hoogte stellen en zelf met voorstellen te komen.''

Bestuursvoorzitter Jack Jansen van het Waterlandziekenhuis reageert ‘met teleurstelling en verbazing' op de kritiek van Zorgbelang en vindt dat Jacques Loomans in zijn uitlatingen ‘een geheel ander beeld schetst dan patiënten persoonlijk ten overstaan van het ziekenhuis aangeven'. ,,Het ziekenhuis spant zich uiteraard tot het uiterste in om de patiënten zo goed mogelijk te helpen bij negatieve ervaringen. De mankracht van het Nazorgteam is daartoe onder andere verdubbeld.''

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.