Ben en Iedje Eggink nemen na 38 jaar afscheid van Die Drie Haringhe in Enkhuizen

Ben en Iedje Eggink voor Die Drie Haringhe: na 38 jaar is er dan het afscheid.© Foto Theo Groot

Enkhuizen

Mensen komen spontaan binnen om alvast afscheid te nemen. Of complimenteren hem met de verkoop van Die Drie Haringhe als hij op de racefiets langsrijdt. Ben Eggink laat het van zich afglijden. Maar vindt het ook wel leuk dat hij gewaardeerd wordt.

De kogel is door de kerk. Restaurant Die Drie Haringhe is verkocht en nee, Ben en Iedje Eggink hebben geen moeite met dit afscheid. Ze gaan het ook niet missen. ,,Ik weet dat we het gezond achterlaten en dat het in goede handen komt. Dat het mooi rond is, dat is belangrijk.’’

Chris de Jonge is de nieuwe eigenaar. Hij laat het restaurant tot september in de huidige sfeer. Wel komt er een terras aan het water.

Onlosmakelijk was de naam Eggink 38 jaar lang verbonden met het restaurant, dat in Enkhuizen door weer en wind een naam opbouwde. Ben Eggink is nu 66 jaar, zijn vrouw iets jonger. Ze zitten nog met Steef en Mechie Gronheid in een maatschap die ook restaurant De Smederij omvat, dat eveneens te koop staat. ,,Maar dat komt wel. We zijn blij dat we dit nu tot een goed einde hebben gebracht.’’

En dat was niet altijd makkelijk voor de ’jonge honden’ , die zich in een horeca avontuur stortten toen deze bedrijfstak in Enkhuizen nog in de kinderschoenen stond. Al eerder speelde Eggink met de gedachte een andere weg in te slaan. Het kwam er niet van en toen hij vervolgens verkoop overwoog sloeg de crisis toe. ,,De laatste drie jaar gaat het goed. Daarvoor was het lange tijd moeizaam. In het luxe segment merk je als eerste dat het slecht gaat en als eerste dat het weer goed gaat.’’

Kwaliteit

Ook in die zware jaren hielden ze hun vaste personeel in dienst en de kwaliteit in het oog. ,,Dat is best lastig en dan geef ik mijn vrouw alle credits. Zij zorgde voor de rompslomp eromheen, voor de administratie en financiën.’’ Het fraaie historische pand waar het restaurant in gevestigd is kost qua onderhoud immers wel wat. ,,We zijn er destijds zomaar ingesprongen. Dan denk je niet na over de consequenties. Vorig jaar hebben we de voorgevel nog laten restaureren. De nieuwe eigenaar mag de rest doen.’’

Het restaurant heeft een reputatie opgebouwd. Is in veel culinaire gidsen geroemd, heeft punten behaald, stond in de top 100 van de Lekker. ,,We zijn altijd voor kwaliteit gegaan, kozen voor een uitgelezen wijnkaart, een eigen stijl. Dat hebben we door de jaren heen vastgehouden. De laatste jaren hebben we nog flink geknald. We zitten hier natuurlijk op de mooiste plek van Enkhuizen, we krijgen veel bedrijfsleven binnen. Hebben onze vaste klanten. Daar hebben we hard voor gewerkt. ’’

De activiteiten aan de overkant van de Dijk, waar bierbrouwerij De Werf zich ontpopt en waar je straks een ’rondje’ langs het water kunt lopen, stemmen hem tot tevredenheid. ,,Dat is een leuke ontwikkeling en positief voor de toekomst van Enkhuizen. Het gebied blijft in ontwikkeling, er komen geen gekke dingen zoals hoge huizen, de historie wordt gekoesterd. Als je hier ’s avonds op het terras zit wil je niet meer weg.’’

Opgebouwd

Maar zelf gaat hij wel. Het is mooi geweest en hij neemt zonder spijt afscheid. Andere dingen lonken. Toch wilden ze het restaurant niet aan de eerste de beste verkopen. ,,We hebben hier wat opgebouwd, dat wil je niet teloor zien gaan binnen een paar jaar. Enkhuizen doet het goed wat betreft de horeca, er is veel variatie aan restaurants en cafés, er is veel te beleven.

Zelf koken doet hij niet meer in het restaurant. ,,We hebben goede mensen. Frank (Struik) en Annemiek, zijn partner blijven de gezichten van de zaak. Ik heb mijn kookworkshops aan huis in Venhuizen in de winter. Die hou ik en als er leuke klussen zijn: ik ben in de buurt zeg ik altijd. Ik ga niet stil zitten, maar de zorg van een eigen zaak heb ik niet meer. Het blijft een fantastisch mooi vak. Ik heb in de loop der jaren zoveel meegemaakt. Ik heb nog een champagne ontbijt gemaakt met de koning, toen hij in Enkhuizen was. Ik kan wel een boek schrijven over dit restaurant. Misschien doe ik dat ook nog wel eens.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen