Strandopgang in Petten houdt abrupt op

Strandopgang in Petten houdt abrupt op. Foto Maurice Amoureus

Ron Amesz

Wil je naar het strand toe, houdt het looppad naar zee ineens abrupt op. En kijk je meters omlaag. Het kan wandelaars dezer dagen zijn overkomen in Petten, waar een stuk strandopgang door de storm is weggevaagd.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, verantwoordelijk voor het onderhoud van de Pettemer duinen, maakt met afzetlint duidelijk dat de opgang niet langer begaanbaar is. Door zand van de strandopgang af te storten of volledig nieuw zand aan te brengen, wordt de boel hersteld.

,,Dit is de enige plek waar de duinafslag vrij groot is. Uit een kom is een meter of tien duinen weggeslagen'', stelt Hans van den Berg namens het waterschap.

,,Qua veiligheid is overigens nergens langs onze kust een acuut probleem, zo heeft een inspectieronde uitgewezen. Hier en daar missen de duinen wel een randje, maar dat herstelt de natuur.'' De stormschade bij strandpaviljoens blijkt reuze mee te vallen. Betonnen platen die door de zeestroming los zijn geraakt, moeten terug op hun plek worden gelegd. Vlonders en trappetjes worden weer vast gezet.

,,In jaren heb ik het niet zo flink meegemaakt'', zegt Micha Vos, van het gesloten strandpaviljoen Vos in Callantsoog. ,,Dat het met een sisser is afgelopen, is een klein wonder.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.