'Roest is gevaar voor de Lange Jaap'

Den Helder eo
Huisduinen

Rijkswaterstaat staat positief ten opzichte van het openstellen van vuurtoren de Lange Jaap. Maar dan moeten wel eerst de vloeren gerepareerd zijn. Dat meldt Huisduiner Jan Roelofsen die zich samen met Jan Dop hard maakt voor de toren.

De afgelopen weken heeft Roelofsen veel contact gehad met Rijkswaterstaat naar aanleiding van het vandalisme dat het monument getroffen heeft. In die contacten is wederom gepleit voor de toeristische mogelijkheden van het grasveld om de vuurtoren en gedeeltelijke openstelling.

Roelofsen: ,,Ik oefen druk uit om de toren te laten opknappen en schilderen. Er is sprake van flinke roestvorming en het schilderwerk verkeert in slechte staat. Volgens Rijkswaterstaat is er veel achterstallig onderhoud bij verschillende vuurtorens in Nederland en maar weinig geld beschikbaar.”

Een advies van TNO over het opknappen van de binnenzijde van de vuurtoren is niet overgenomen. Op z’n vroegst begin 2017 komt er duidelijkheid. Roelofsen: ,,Schilderwerk kan niet wachten tot 2017. Het moet voor de winter gebeuren.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.