Jagtlust zit vol verrassingen (3 km)

Hopelijk is het zondag mooi weer en het grasveld van Jagtlust bezaaid met krokussen’’, zegt IVN-gids Richard Pijl, in het dagelijks leven medewerker van Natuurmonumenten. ,,Ik heb ook nog een verrassing in petto!’’ Zijn ogen glanzen achter de met regen bespetterde brillenglazen. Boswachter Pijl stapt vrolijk door de plassen op de scheiwal aan de westzijde van Jagtlust. Het landgoed aan de Leeuwenlaan is in 2006 aangekocht door Natuurmonumenten. ,,Dat je er nu al kunt wandelen is uniek. Meestal worden pas verworven gebieden niet zo snel ontsloten.’’

Wandelen door Jagtlust is een avontuur, dat begint direct al bij het betreden van de hoge scheiwal aan de oostzijde. Deze werd in de zeventiende eeuw opgeworpen als barrière tegen de vijandige Gooise boeren. Het landgoed van tien hectare is van grote cultuur-historische waarde door zijn opstallen en negentiende-eeuwse landschappelijke aanleg. Je loopt er langs weiden die met bos zijn omzoomd, romantische waterpartijen, glooiende gazons en oude solitaire bomen. Slingerende bemoste paden komen uit bij uitzonderlijke follies. De zichtlijnen zijn magnifiek.

Na een paar kronkels staan we al voor de eerste follie die de familie Six, sinds 1861 eigenaar van Jagtlust, liet aanleggen. Het is een hunebed gemaakt van grote zwerfkeien. Vlakbij het huis, dat inmiddels wordt verbouwd tot zorghotel, stuiten we op het volgend grappig maaksel, een grot van kiezelstenen. ,,Het ziet er uit als prieeltje uit de jaren vijftig’’, grapt de gids, die er gauw voor de regen schuilt. Toch dateert het bouwwerkje uit ca. 1860. Bijna net zo oud als de ronde duiventoren waarop we uitzicht hebben en de moerascypres, die we vervolgens passeren op het pas aangelegde pad. Omdat de boom langs het water niet aan voldoende zuurstof komt maakt hij luchtwortels, vertelt Pijl. Hij wijst naar de grond rondom de voet die bezaaid is met merkwaardige stompjes. De tulpenboom vlakbij is nog ouder, hij dateert uit 1844, en indrukwekkend. ,,Gespierd’’, zegt Pijl, ,,in tegenstelling tot de slankere tulpenboom op landgoed Boekesteijn, die nu ter ziele is.’’ In een bocht van het pad zien we een serie aangeplante rododendrons, onderdeel van het Herstelplan Buitenplaatsen, en dan komen we uit bij de oude moestuin met druivenkassen, die begin negentiende eeuw zijn aangelegd.

Het gebiedje ligt er kaal bij en voor de herinrichting worden nog liefhebbers gezocht, verklapt de gids. Bij een eeuwenoude schutting herinnert een rij lage vijgenbomen aan een roemrijk verleden. De boerderij naast de moestuin werd naar deze plek verplaatst na de grootscheepse verbouwing van Jagtlust in 1900. Oorspronkelijk stond de hoeve tegen het huis aan.

De tocht gaat verder achter Land en Bosch om en terug over de Leeuwenlaan naar de oostzijde van Jagtlust. Hier staat het ranke theekoepeltje op het gazon, waar elk voorjaar - sinds het begin van de twintigste eeuw - de paarse krokussen in bloei staan. Hier wacht de verrassing, die de gids ons in het vooruitzicht heeft gesteld. Het blijkt een speelhuisje, dat door de kinderen Six onder leiding van een ’s-Gravelandse timmerman is gebouwd. Het is van de weg af niet te zien, evenmin als het boothuisje vlakbij, restant van een scheepswerfje dat ooit op dit terrein was gevestigd. Wat hier niet allemaal te zien is!

Maar niet alleen door de argeloze wandelaar. Pijl zelf ontdekt tot zijn ontsteltenis een geit op het gazon, die langzaam maar zeker de pas ontloken krokussen om zeep helpt. ,,Die moet daar heel gauw weg!’’

JOS DE LEY

Wandeling: over buitenplaats Jagtlust, ’s-Graveland

Parkeren: begin Oude Meentweg

Afstand: 3 km

Duur: anderhalf tot twee uur (met uitleg van gids)

Startpunt: Corverslaan, hoek Leeuwenlaan

IVN-wandeling: belangstellenden kunnen zondag 22 maart vanaf 13.30 uur met een IVN-gids een wandeling over het landgoed maken.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.