Alkmaars college wil rustweekenden

Alkmaar

Drie weekeinden achtereen met lawaai, een weekendje rust voor de omwonenden van Waagplein. Canadaplein, Plattestenenbrug en Alkmaarderhout.

De ’rustweekenden’ waarin alleen geluidarme evenementen (minder dan 70 dB) mogen worden gehouden, maken deel uit van het nieuwe evenementenbeleid van het college. Het nieuwe beleid houdt grofweg een verruiming van de regels in. Zo mag er een aantal evenementen worden gehouden dat meer dan twee aaneengesloten dagen duurt. Daarmee komt ook de weg weer vrij voor het veelbesproken Oktoberfest dat in 2009 werd gehouden.

Veel aandacht wordt in het nieuwe evenementenbeleid gegeven aan geluidhinder. Speciaal hiervoor is in het centrum geluidmeetapparatuur geplaatst. Twee weken geleden werd bij het evenement ’Samen op het Plein’ als test een meting gehouden.Meer dan 80 dB op de dichtstbijzijnde gevels mogen live-optredens van bands en dj’s niet zijn.

Blijkt uit de meting dat er meer lawaai wordt geproduceerd, dan krijgt de organisatie per sms een waarschuwing. Als na een kwartier het geluidsvolume niet teruggebracht is, volgen sancties.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.