Acht panden in gemeente Schagen van provinciale monumentenlijst geschrapt

Martijn Gijsbertsen
Schagen

Acht panden in de gemeente Schagen staan op de nominatie om van de provinciale monumentenlijst te worden geschrapt.

Het gaat om een vroegere dorpsherberg (zeventiende eeuw), voormalig burgermans-/renteniershuis (1879) en oude dokterswoning (1889) in Warmenhuizen, ex-landarbeiderswoningen (negentiende eeuw) in Callantsoog en Sint Maartensbrug, een vroeger molenaarshuis en - herberg (zeventiende eeuw/1898) in Schagerbrug plus de voormalige pastorie (1875) in Valkkoog.

De acht gebouwen hebben nu vooral een functie als woonhuis en/of kantoorruimte.

Bezwaar

De eigenaren kunnen voor eventuele investeringen nog maximaal drie jaar aanspraak maken op provinciesubsidies en leningen met lage rentes. Zij kunnen tot 6 september bezwaar aantekenen.

Noord-Holland wil de objecten van haar monumentenlijst afvoeren, omdat deze niet langer worden gezien als zogeheten ’structuurdragers’.

Daaronder vallen wel industrieel erfgoed, historische dijken, waterwegen en spoorlijnen, militaire structuren, landgoederen en villaparken, stolpboerderijen, molens, grenspalen plus andere ’bakens’ in het landschap.

In overleg met Schagen heeft de provincie aangeraden de acht panden op te nemen op de gemeentelijke monumentenlijst. Het is onbekend of dat advies wordt gevolgd.

,,Dit zijn grotendeels monumenten die Noord-Holland in de jaren tachtig, negentig heeft beschermd, omdat gemeenten toen niet in staat waren eigen lijsten samen te stellen en belangrijke lokale waarden te behouden’’, licht provinciewoordvoerster Martine Hartog toe. ,,Daartoe zijn zij intussen wel in staat.’’

Stofkam

Noord-Holland heeft een monumentenregister met 620 objecten, waar zij de stofkam door haalt. In totaal 120 gebouwen worden uitgeschreven en afgevoerd.

In Schagen gaat het tot dusverre om acht van de in totaal 47 panden.

De drie provinciale monumenten in Den Helder blijven die status behouden, Texel heeft geen provinciale monumenten.

Met Hollands Kroon, dat geen eigen monumentenlijst kent, worden door de provincie gesprekken gevoerd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.