Dreigen met bouw van grote fabriek bij Zaanse Schans

Ivo Laan
Zaandam

De eigenaar van het Jacob Visterrein bij de Zaanse Schans dreigt er een grote fabriek te bouwen als hun woningbouwplan voor het terrein niet doorgaat.

Dat zegt Mark Balder,de advocaat van Rito Holding die sinds 1981 eigenaar is van het terrein. De plannen voor het terrein spelen al jaren. Rito kocht het terrein in 1981. Als de raad besluit om toch geen goedkeuring te verlenen aan het woningbouwplan, zoals het college voorstelt ’dan zal Rito een aanvraag voor een groot fabriekspand indienen’, aldus Balder. Van het uitzicht op de Zaanse Schans en het groen erachter blijft dan weinig over, waarschuwt hij. ,,Dit zal conform bestemmingsplan acht meter en deels twaalf meter hoog worden, zonder doorkijk naar de Zaanse Schans en de polder.’’ De grond heeft nu een bedrijvenbestemming. Vroeger stond er de verffabriek van Jacob Vis.

De afgelopen jaren is de eigenaar bezig geweest met erfgoedorganisatie verenigd in De Oude Wolf bezig geweest om een alternatief plan te maken waarbij het Molenmuseum naar die locatie zou verhuizen. Dat is onhaalbaar gebleken waardoor de oude woningbouwplannen uit 2007 weer op tafel liggen.

Rito ontkent speculatieve bedoelingen te hebben met de grond, zoals De Oude Wolf heeft betoogd. Balder: ,,Het terrein is destijds aangekocht met het oog op een nieuwe fabriek.’’ De gemeente Zaanstad echter zag dat liever niet gebeuren, betoogt Balder die ook zijn verhaal deed bij de Zaanse gemeenteraad. ,,De gemeente kwam met woningbouw.’’ Feit is dat de grond met een woningbouwbestemming miljoenen meer opbrengen. Tegen het woningbouwplan van Rito is veel verzet. Zo zouden de woningen de ontwikkeling en de samenhang met de Zaanse Schans belemmeren. En de plannen zouden niet Zaans genoeg zijn.

De stichting Zaan & Dijk is nu bezig om een nieuw alternatief te ontwikkelen waarbij wel plek is voor woningbouw maar ook de verbinding met de Zaanse Schans wordt gelegd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.