Ongelukbrengers

Ies van Rij

Gelukzoeker. Het woord heeft iets romantisch. Helaas is de manier waarop het woord gebruikt wordt in de publieke opinie eerder ongelukkig. En de romantiek is ver te zoeken als je beelden ziet van asielzoekers die de oversteek niet hebben overleefd.

Het woord ’vluchteling’ past eerder bij de mensen waarop gedoeld wordt als het over gelukszoekers gaat. Vluchten doe je immers per definitie als je denkt dat het ergens anders beter is.

In het geval van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten hoeft de lat niet heel hoog gelegd te worden. Want waarom zou je ergens blijven waar het in ieder geval niet veilig is? Die retorische vraag moeten de bewoonsters van het opvanghuis van de Blijf Groep IJmond zichzelf ook gesteld hebben.

Thuis kwamen ze in aanraking met huiselijk geweld, dus doken ze onder in deze Heemskerkse vrouwenopvang. Het pand van de opvang bleek volgens bewoonsters vol vuil en ongedierte. Dus ironisch genoeg zijn de bewoonsters niet veel beter af dan dat ze in hun eigen huis waren. Ik vind het prima om mensen die uit angst hun thuis ontvluchten gelukszoekers te noemen.

Maar dat kan alleen als de mensen die hen opvangen zelf geen ongeluksbrengers zijn, zoals de medewerkers van Blijf Groep IJmond. Inmiddels zijn er Kamervragen gesteld door de SP over de misstanden in de opvang. Aangezien een Kamervraag stellen ruim drieduizend euro kost, zou dit geld beter anders besteed kunnen worden.

Een Bed & Breakfast in Uitgeest heeft afgelopen week een uitstekende beoordeling van de branchevereniging ontvangen. Wellicht kunnen er met het geld van de Kamervragen daar een tijdje wat kamers gehuurd worden voor de gedupeerde bewoonsters van Blijf Groep IJmond.

Nu lost dit het onderdakprobleem voor asielzoekers in de IJmond niet op. Lezers kwamen op uitnodiging van deze krant gelukkig met briljante suggesties om hen ook op te vangen.

Zo werden de leegstaande panden aan de Beverwijkse meubelboulevard genoemd als opvang. Niet eens een gekke gedachte. Want als je als asielzoeker kan uitrusten op een Auping-boxspring in een beddenzaak dan heb je misschien toch nog een klein beetje geluk gevonden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.