Alkmaarse rechter: kreupel dressuurpaard hoeft niet terug

Gerard van Engelen
alkmaar

Classic Touch, het dressuurpaard dat voor vijftien mille werd aangekocht en nu nog maar achthonderd euro waard is, hoeft niet te worden teruggekocht door de verkoper. Dat heeft de Alkmaarse kortgedingrechter J. Blokland bepaald.

Roland Kleve en Brenda van den Berg uit Egmond aan den Hoef hadden Classic Touch vorig jaar gekocht. Een droom van Brenda kwam daarmee uit: een eigen wedstrijdpaard. De vreugde duurde echter kort, want een jaar, vijf dierenartsen en een hoop geld later is Classic Touch gedegradeerd tot een geblesseerd recreatiepaard waarmee geen wedstrijd meer te winnen is.

Volgens Kleve en Van den Berg zijn ze opgelicht. Verkoper Mark Mul uit Obdam zou ten tijde van de koop weten dat Classic niet gezond was. In het kort geding vroegen ze daarom hun geld terug. Met een schadevergoeding voor alle kosten (€(13.000) die ze hebben gemaakt.

Tijdens de zitting kwam Mul met een heel andere voorstelling van zaken. Die komt erop neer dat de kopers door ondeskundig gedrag zelf schuldig zijn aan het letsel van Classic Touch.

De kopers kwamen met een afgebroken veilingkeuring uit 2010 op de proppen. Classic Touch zou daar zijn afgekeurd vanwege een zwelling in een van zijn achterbenen. Mul zou het, met die wetenschap, voor een prikkie hebben overgenomen van de eigenaar. Mul stelt daar tegenover dat het paard nooit is afgekeurd, maar dat de keuring was afgebroken wegens een blessure aan de knie. Een zwelling wegens overbelasting die volgens artsen met rust zou herstellen.

Toen het paard vorig jaar januari aan de Egmonders werd verkocht bleek bij een aankoopkeuring dat er niets aan de hand was. Daar baseerde de verkoper dan weer de theorie op dat het letsel is veroorzaakt door de nieuwe eigenaren. Diagnoses van dierenartsen vlogen over en weer. De verkopende partij stelde dat de zaak zo gecompliceerd is dat die zich niet leent voor een kort geding. De kopers stelden dat het simpel is: ze zijn belazerd.

De rechter laat in zijn vonnis weten dat hij niet heeft kunnen vaststellen of Classic ten tijde van de aankoop ongeschikt was voor dresuur. De verklaringen van de dierenartsen zijn ’niet eensluidend’. Bovendien zijn bij de aankoopkeuring geen gebreken geconstateerd. Ook is nooit een ’afkeuringsrapport’ opgemaakt. De Egmonders moeten nu volgens het vonnis alle proceskosten (1.400 euro) betalen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.