Krimp bouwproductie

© HSPublicity

Dit jaar zal de bouwproductie nog licht krimpen, voorspelt het ING Economisch Bureau. De organisatie gaat uit van een krimp van 1 procent. Voor 2012 gaat het ING Economisch Bureau wel uit van een groei van 2 procent.

De orderboeken laten al enkele maanden een stijgende lijn zien. In december 2010 hadden bedrijven gemiddeld voor 5,9 maanden werk in portefeuille. In februari was dat opgelopen naar 6,3 maanden. Dit komt echter door het slechte weer van afgelopen winter. Hierdoor zijn veel werkzaamheden doorgeschoven. Ook resulteert het hoge aantal faillissementen in een herverdeling van werkzaamheden. Orderportefeuilles van de overblijvende bouwbedrijven zien er daardoor weer beter uit. Inkrimping van het personeelsbestand door reorganisaties kan ook van invloed zijn. Doordat er minder werknemers in dienst zijn, kunnen bouwbedrijven met dezelfde werkvoorraad langer vooruit.

Dit jaar en 2012 zijn nog gevaarlijke jaren voor een deel van de bouwbedrijven. Ten eerste hebben de jaren 2009 en 2010 al een aanslag gepleegd op bestaande reserves. Ten tweede hebben bouwprijzen weer de neiging tot stijgen terwijl de aanneemprijzen

dat (nog) niet doen. Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen hapert nog. In 2010 lagen de verkopen wel 50 procent hoger dan in het recessiejaar 2009, maar eind 2010 stokte de opwaartse trend weer, constateert het bureau. De afgelopen twaalf jaar werden in het laatste kwartaal van een jaar bijna 10 procent meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in de andere kwartalen. In 2010 bleef die eindsprint uit en werd maar 1,5 procent meer verkocht.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.