Knudde-agenda

Ivo Laan

Kaftpapier, pennen, schriften, potloden, maar de belangrijkste aankoop voor alle middelbare scholieren die vandaag weer beginnen is wel de schoolagenda.

Ik heb ze niet allemaal meer, of althans ik kan ze niet allemaal meer vinden, maar ik weet nog precies welke agenda’s ik heb gehad in mijn middelbare schooltijd.

Ik ging altijd voor de Knudde schoolagenda, met een zeldzame uitstap in 3 VWO. Toen had ik een O’Neill-agenda. Kan hem nu nergens meer vinden, maar ik hoef niet diep te graven in mijn geheugen naar het badpakmodel dat op de cover stond. De Knudde-agenda’s waren toch een betere zet.

Appen scholieren nu de hele dag met elkaar, in onze tijd, opa vertelt, had je dat nog niet. Dolgelukkig was je als een leuk meisje in je klas jouw agenda pakte tijdens een saaie les. De Knudde was een mooie binnenkomer, want wie vindt Jaap ('tikkie terug') en consorten nou niet leuk?

De truc was om niet meteen het hele ding door te bladeren als je hem terugkreeg, maar je legde hem dan schijnbaar achteloos op de hoek van je tafeltje neer. Om dan later in een tussenuur of tijdens de pauze snel het ding doorbladeren op zoek naar leuke nieuwe teksten of tekeningetjes.

3 mei 1993: ’Een bloemetje voor jou omdat ik zo van je hou, X Cijn.’ Dat is toch veel leuker dan een appje?

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.