’Ondervoeding kost Nederland bijna 2 miljard euro’

Kelly van Hal
Amsterdam

Ondervoeding in ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 1,8 miljard euro. Twintig procent van de ziekenhuispatiënten en mensen in verpleeg- en verzorgingshuizen is ondervoed.

Dat concludeert SEO Economisch Onderzoek dinsdag na onderzoek in opdracht van de brancheorganisatie voor kinder- en dieetvoedingsmiddelen.

Jaarlijks overlijden in Nederland vierhonderd mensen aan de gevolgen van ondervoeding. De onderzoekers stellen dat ondervoeding in de gezondheidszorg erg wordt onderschat. Onnodige kosten zouden kunnen worden bespaard door patiënten sneller medische voeding voor te schrijven.

Voor iedere euro die wordt gestoken in het behandelen van ondervoeding staan ’baten van twee tot vier euro als gevolg van minder sterfte en minder heropnames in het ziekenhuis’, zo stellen de onderzoekers. Verpleeghuizen geven op dit moment gemiddeld ruim tienduizend euro per patiënt uit om de gevolgen van ondervoeding, die zich bijvoorbeeld uiten in maag- en darmziekten, te bestrijden.

Het onderzoek is aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie laat weten de problemen te erkennen. Er zou al aan gewerkt worden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.