Purmerendse WhatsApp-groepen nu ook zichtbaar aanwezig

Kevin de Vries
Purmerend

WhatsApp-groepen om elkaar te waarschuwen voor onraad in de buurt zijn er al enkele maanden in Purmerend, alleen sinds deze week is het ook voor anderen zichtbaar dat buurtbewoners elkaar waarschuwen via tekstberichten. De gemeente Purmerend plaatste deze week 14 verschillende kleine groene bordjes, waarop te zien is dat er sprake is van buurtpreventie door middel van WhatsApp.

De bordjes zijn opgehangen langs de toegangswegen naar de Weidevenne, de Gors en de Purmer-Zuid. ,,Uiteraard steunen wij dit burgerinitiatief. Het zijn namelijk waarschuwingsborden om potentiële inbrekers af te schrikken”, aldus een woordvoerder van de gemeente. Marcel Vinke, één van de initiatiefnemers van de WhatsApp-groepen in Weidevenne, is blij met het plaatsen van de bordjes. ,,Maandag kreeg ik bericht van de wijkmanager dat de gemeente de bordjes zou plaatsen en gisteren zag ik er al één hangen in de Weidevenne. Inderdaad, de bordjes zijn niet zo groot, maar wel groot genoeg om ze te zien. En als dat het gevoel van veiligheid versterkt in de buurt, zijn wij er blij mee.” Hoewel Vinke aanvankelijk had ingezet op een ander soort bord, koos de gemeente uiteindelijk voor de variant die te zien is op de foto. ,,Deze is onderhoudsvriendelijker.”

In de herfst van 2015 startte Vinke zelf met een WhatsApp-groep in Weidevenne en dat bleek al snel een succes. ,,In ons gedeelte van de wijk hebben we inmiddels al twee groepen. Dit omdat er dus ’maar’ 100 personen in één groep kunnen. Ook in de Gors en de Purmer-Zuid waarschuwen buurtbewoners elkaar inmiddels via WhatsApp-groepen”, vervolgt Vinke, die eens in de zoveel tijd zelf waarschuwingen ontvangt van buurtgenoten.

,,Maandag ontvingen we nog een bericht over een inbraakpoging in de wijk. Dat maakt je alert.” Uiteindelijk moeten de geplaatste borden ervoor zorgen dat inbrekers nog meer worden afgeschrikt.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.