Snoeiplan Alkmaar verbijstert ambtenarij

Hans Brandsma
Alkmaar

Verbijsterend en onbestaanbaar. De Ondernemingsraad (OR) van de gemeente Alkmaar heeft veel bezwaren tegen de bezuinigingen die het college binnen de muren van het gemeentehuis en Stadskantoor wil doorvoeren. ,,Naast de boosheid over de voorgestelde bezuinigingen van 4 miljoen euro, zijn we helemaal niet gekend in deze plannen’’, aldus OR-voorzitter Evert Willebrands.

Een ontslagronde van dertig volledige arbeidsplaatsen moet 1,5 miljoen euro opleveren. Daarnaast is tussen 2016 en 2019 ook nog een besparing voorzien van 2,5 miljoen euro op huisvesting, ICT en personeelbeleid. ,,Zonder enig overleg met de OR is dit vastgesteld en dat is voor ons onacceptabel’’, aldus Willebrands.

De voorstellen hebben geleid tot veel onrust onder ambtenaren, erkent Willebrands. ,,We hebben in een brief aan de raad en het college onze bezwaren kenbaar gemaakt’’, meldt Willebrands.

De onrust zal op korte termijn nog niet tot acties leiden. ,,Daar hebben we het nog niet over gehad. De bezuinigingen zijn pas vorige week bekendgemaakt en we proberen nog steeds constructief tot een oplossing te komen. Dinsdag en donderdag wordt er in de commissie en raadsvergadering over gesproken.’’

Alkmaar kampt met een miljoenentekort en wil het coalitieakkoord desalniettemin zo veel mogelijk uitvoeren.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.