Actie Achterdam Alkmaar: twee arrestaties en 57 gesprekken

Machtsvertoon van politievoertuigen tijdens actie tegen vrouwenhandel. Foto JJFoto Jan Jong

Wim Wegman
Alkmaar

De politie heeft vrijdagavond bij de inval op de Achterdam in Alkmaar twee mannen aangehouden. Ze heeft met 57 prostituees gesprekken gevoerd over misstanden in de prostitutie en mensenhandel.

Die gesprekken hebben veel bruikbare informatie opgeleverd, meldt de politie op haar website. De vrouwen waren overwegend afkomstig uit Bulgarije, Roemenië en Hongarije. Er zijn geen minderjarigen aangetroffen. De jongste prostituees bleken 20 jaar.

Op basis van de gesprekken doet de politie nader onderzoek. De vrouwen reageerden volgens de politie positief op de gesprekken. Zij hadden waardering voor de aandacht voor hun positie als mogelijk slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting.

Burgemeester Piet Bruinooge, die de algehele leiding had over de actie: ,,De actie van vrijdagavond was en is een groot succes. Goed om te zien dat zoveel medewerkers van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Alkmaar zo betrokken zijn bij het aanpakken van mensenhandel als moderne vorm van slavernij. Ik hoop dat we met deze actie weer een stuk verder zijn gekomen en de slachtoffers hebben geholpen."

Tijdens de actie is van 16 bezoekers op de Achterdam de identiteit gecontroleerd. De twee aangehouden verdachten zijn een 27-jarige Roemeen en een 22-jarige Hongaar. De mannen worden begin volgende week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.