Stek voor Bouw & Woon Advies Café

Yvonne Gras en Peter Heine in het nieuwe onderkomen.© foto Heleen Vink

Jouri Bakker
Beverwijk

Na een klein jaar in het makelaarskantoor van Yvonne Gras in de Zeestraat is het Bouw & Woon Advies Café verhuisd.

Voortaan kunnen mensen met vragen over bouwen en wonen een avond per maand terecht in café d’Entree in het Kennemer Theater, waar Gras en bouwdeskundige Peter Heine hen vrijblijvend op weg helpen.

Wie een huis wil kopen, verkopen of (ver)bouwen, komt in een oerwoud van regels terecht. ,,Een behoorlijk gedoe, bij wie moet ik aankloppen?”, verwoordt de Beverwijkse makelaar die onzekerheid die veel potentiële kopers, verkopers of bouwers voelen. ,,Het is onze bedoeling om die mensen op weg te helpen.” Het advies is vrijblijvend en onafhankelijk, benadrukt Heine.

,,Als er meer dan één klant was, zaten we elkaar in de Zeestraat in de weg”, vertelt Gras over de beperkingen van haar eigen kantoor. Omdat het duo tijdens de avonden wordt bijgestaan door onder anderen een hypotheekadviseur en een notaris, leek het bovendien al snel druk. ,,Misschien missen we daardoor mensen die langslopen en spontaan willen binnenlopen, maar dat niet doen omdat ze zien dat je in gesprek bent”, aldus Heine.

Café d’Entree in het Kennemer Theater is veel laagdrempeliger, vinden de adviseurs. ,,Er is hier natuurlijk meer ruimte”, benoemt Gras een van de voordelen. ,,En de sfeer is relaxed.” Bovendien kunnen er meerdere mensen tegelijk worden geholpen, zonder dat ze op elkaars lip zitten. De makelaar wijst naar een afgesloten ruimte die aan het café grenst. ,,Als mensen meer privacy willen, kunnen ze met een van ons in de serre gaan zitten.”

Vergeleken met het makelaarskantoor van Gras biedt de nieuwe locatie nog een groot voordeel, vertelt Heine. ,,Hier kunnen we onze onafhankelijkheid benadrukken, dat we neutraal zijn.” Hoewel niemand hun dubbelrol heeft aangegrepen om hun integriteit in twijfel te trekken, denken ze dat een neutrale locatie als het theater meer mensen over de drempel kan helpen.

Hoewel je ook bij het Bouw & Woon Advies Café terecht kunt voor vragen over de herinrichting van je woning, gaan de meeste vragen over financiering, juridische valkuilen en bouwkundige zaken. ,,Vragen waar we zelf het antwoord op weten, beantwoorden we zelf”, vertelt Gras. Als Gras en Heine het antwoord schuldig moeten blijven, zitten ook in het Kennemer Theater een notaris en hypotheekadviseur klaar.

Heine windt er geen doekjes om. ,,Vrijblijvend advies geven is erg leuk, en als ze bij ons terugkomen voor verdere invulling van hun plannen is dat meegenomen.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.