Leerlingen Heliomare voeren actie tegen bezuinigingen passend onderwijs

Archieffoto van onderwijs in Heliomare. Foto Ronald Goedheer

Ron Amesz
wijk aan zee

Leerlingen van de mytylschool van Heliomare komen in actie tegen de plannen van het Rijk om 300 miljoen te bezuinigen. Ze zijn een petitie gestart en maken morgen een film die vertoond zal worden tijdens de landelijke stakingsdag van leraren op 6 maart. De leerlingen stellen dat bezuinigingen op passend onderwijs fout zijn en dat ze zich in de steek gelaten voelen door de regering.

,,De kwaliteit van het onderwijs zal afnemen en de klassen zullen groter worden. Ervaren docenten met specialistische kennis worden aan de kant gezet. Faciliteiten worden minder. Het einde van speciaal onderwijs komt dichtbij, zonder goede alternatieven.’’ Ze roepen de Tweede Kamer op tegen de plannen te stemmen.

Vijftien leerlingen van Heliomare zullen tijdens de nationale stakingsmanifestatie hun actie op het podium toelichten.

In het regeerakkoord is afgesproken fors te bezuinigen op speciaal onderwijs, ambulante begeleiding en speciale tussenvoorzieningen. De leerlingen in het speciaal onderwijs worden het hardst getroffen. Heliomare meent dat er sprake is van politieke onwil: een verschuiving van budgetten zou de bezuinigingen overbodig maken. De regering kiest er wel voor om 250 miljoen euro extra uit te trekken voor de prestatiebeloning van docenten.

Wanneer de plannen doorgang vinden, zullen bij alle scholen van Heliomare en de dienst ambulante begeleiding Helioskoop in totaal zo’n honderd medewerkers verdwijnen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.