Campagne voor veilig wonen

Zaanstad

De gemeente Zaanstad gaat dit jaar inventariseren of en hoeveel woningen er zijn waarbij de muur niet doorloopt tot het dak. Dergelijke woningen zijn niet brandwerend genoeg. Dit jaar moet ook een campagne starten om woningeigenaren bewust te maken van brandveiligheid.

De inventarisatie van de woningen is een aanbeveling dat onderzoeksbureau Save heeft gedaan in een onderzoek naar de brand in Schiermonnikoog. In die straat in Zaandam werd in oktober 2008 een rij huizen door brand verwoest. Het vuur kon zich makkelijk verplaatsen omdat de huizen vlak onder het dak met elkaar in verbinding stonden. Op advies van Save gaat de gemeente nu inventariseren of er in de gemeente meer rijtjeshuizen zijn waar de muur niet tot het dak is doorgetrokken.

De woningen in Schiermonnikoog blijken tussen 1923 en 1924 niet volgens de bouwtekeningen gebouwd te zijn. Volgens de tekeningen hadden de muren moeten doorlopen tot het dak. Maar bij de bouw werden er onder het dak ruimten opengehouden. Destijds voldeden de huizen daarmee aan de regelgeving voor woningbouw.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.