Strafzaak demonstranten in Petten tegen nucleaire top verdaagd

Martijn Gijsbertsen
petten

De strafzaken tegen drie deelnemers aan een verboden demonstratie in Petten tegen de nucleaire top eind maart in Den Haag zijn donderdag door de politierechter in Alkmaar doorverwezen naar de meervoudige kamer.

Door dat besluit van politierechter mr. H. de Wit wordt de zaak straks niet aan één rechter voorgelegd, maar aan drie rechters. De verdaagde zitting is gepland op donderdag 14 augustus.

In totaal werden dinsdag 25 maart bij het ECN-terrein in Petten 22 mensen opgepakt.

Zij weigerden gehoor te geven aan een bevel van de politie om zich te verwijderen, dat gestoeld was op een noodverordening van burgemeester Marjan van Kampen van Schagen.

De demonstranten gaven bovendien hun identiteit niet prijs aan agenten en beriepen zich op de vrijheid van demonstratie.

De drie eerste verdachten die zich bij de rechter moesten verantwoorden zijn een anoniem gebleven vrouw en man plus een 40-jarige man, wiens identiteit via vingerafdrukken is achterhaald.

Hun advocate mr. H. Feenstra kondigde gisteren reeds aan namens de verdachten principiële verweren te zullen voeren over de ’onterechte inperking van het grondrecht van demonstratie’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.