College Den Helder spreekt opnieuw over rol carport

Arie Booy
Den Helder

Hoewel burgemeester Schuiling er van uitgaat dat de carport, een hangplek voor Antillianen tegenover ’t Wijkhuis in Nieuw Den Helder gesloopt gaat worden, is het nog wel onderwerp van gesprek in het college. Ook komende dinsdag kan het weer ter tafel komen.

Dat meldde de burgemeester na bespreking van het voorstel in de commissie Bestuur en Middelen om de hangplek voor volwassen Antillianen na vijf jaar op te doeken. Woordvoerder Christian van de Antilliaanse groep die in het onderkomen domino speelt, mocht uitleggen waarom het van belang is dat de carport in de wijk blijft.

Volgens burgemeester Schuiling is dat onmogelijk. Er is geen apart beleid voor Antillianen meer in de gemeente. De bevolkingsgroep heeft evenveel rechten en plichten als andere inwoners. Maar veel leden van de commissie vinden dat er nog eens naar alternatieven gekeken moet worden. Peter de Vrij deed een beroep op het bestuur van ’t Wijkhuis om nogmaals met de groep in gesprek te gaan.

Regels

Voorzitter Paul Kragt van ’t Wijkhuis richtte ook het woord tot de commissie: ,,Er zijn de afgelopen jaren incidenten geweest. De groep wil buiten bij elkaar komen, niet in een afgesloten ruimte”, vertelde Kragt. ,,We houden ons hart vast voor wat er gebeurt als er geen alternatief aan deze groep geboden wordt.”

Er heeft zich een splitsing in de hanggroep voorgedaan. Een aantal Antillianen komt nu bijeen op een terras van ’t Wijkhuis. De politie heeft de gemeente geadviseerd om - wanneer er een alternatief komt - veel strengere afspraken te maken over het beheer daarvan. Het blijkt dat met de resterende twintig Antillianen geen garen te spinnen is: ,,Men is niet aanspreekbaar op het gedrag”, meldt een politievertegenwoordiger.

Naast het veroorzaken van overlast is ook een deel van de erfafscheiding opgestookt in een vuilcontainer. Schuiling daagde de commissieleden uit om met een alternatief te komen. ,,Wij weten het niet meer.” Tjitske Biersteker kondigde aan dat ze mogelijk een idee heeft.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.