Groep ondernemers koopt Noorderkerk Hoorn

Groep ondernemers koopt Noorderkerk Hoorn
De Noorderkerk, gezien vanaf het Kleine Noord.
© Foto Holland Media Combinatie / Eric Molenaar
Hoorn

De algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Hoorn Zwaag Blokker heeft besloten de Noorderkerk in Hoorn te verkopen aan de Coöperatie Westfries Cultuur Goed in Hoorn. Deze coöperatie bestaat uit een groep West-Friese kapitaalkrachtige ondernemers die de kerk tussen het Kleine Noord en de Veemarkt als eigen sociëteit gaat gebruiken. Mensen uit de regio die geld nodig hebben om hun bedrijfsidee uit te voeren mogen dit straks hier voor deze groep investeerders bepleiten.

Serieuze partijen

De bibliotheek Hoorn was ook in de race om het Middeleeuwse godshuis - de oudste kerk van Hoorn - over te nemen. Hier zou dan de bibliotheek voor de binnenstad komen en kon de bestaande vestiging in de Wisselstraat gesloten worden. „De bibliotheek en deze coöperatie bleven als enige twee serieuze partijen over”, vertelt voorzitter Willem Maas van de kerkenraad. „De coöperatie gaat weinig aan dit rijksmonument veranderen, terwijl voor de bibliotheek wel het nodige zou moeten worden aangepast”, geeft hij als reden voor de uiteindelijke keuze aan.

Tonnen

Bovendien werd de kerkenraad in financiële zin aangenaam verrast door het bod dat de ondernemers gezamenlijk deden. „Zelf hebben wij de mankracht en de middelen niet meer om de kerk te onderhouden. De kerk zou aanvankelijk om niet worden overgedragen. Maar we krijgen nu een aanzienlijk bedrag. Dat gaat om tonnen.” De overdracht zal in mei of juni plaatsvinden, verwacht Maas, nadat ook het Regionaal College voor de Behandeling van Beheerszaken als toezichtsorgaan van de Protestantse Kerk Nederland akkoord is gegaan. „In elk geval voor de zomer.”

Het karakter van de kerk blijft bewaard. Er komt een glazen ruimte in het middelste deel met circa 150 zitplaatsen, waar de sociëteit van investeerders straks regelmatig samen zal komen voor vergaderingen en presentaties. De coöperatie zal de kerk ook verhuren voor huwelijken, begrafenissen, vergaderingen en culturele activiteiten. De protestanten mogen hier ook rouw- en trouw- en bijzondere diensten blijven houden, zoals tijdens kerstnacht.

„Onze normale diensten houden we in Het Octaaf. We stoten de Noorderkerk niet voor niets af”, aldus Maas. In Het Octaaf - waar de gemeente als sinds 1 juli 2016 kerkt - heeft de kerkenraad het besluit over de verkoop van de Noorderkerk aan de groep West-Friese ondernemers donderdagavond toegelicht aan de leden van de kerkgemeenschap. Die hebben geen invloed meer op dit besluit. „Maar wij zouden dit echt niet hebben gedaan als als onze leden hiertegen zouden zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons