Liegen

Wim van der Wijk

Het kabinet heeft de koning laten liegen in de troonrede over de koopkracht van ouderen. Ouderenbonden stelden het begin deze week al vast. SP-leider Roemer wierp het premier Rutte donderdag voor de voeten tijdens de Algemene Beschouwingen.

De koning laten liegen, gekker moet het toch niet worden in dit land? Toch haalde de Kamer er zijn schouders over op, zonder Rutte te dwingen de 'koninklijke' leugen te weerleggen of te weerspreken. Is liegen dan geen politieke doodzonde meer?

In elk geval niet als het om koopkrachtplaatjes gaat, dat zijn per definitie mistige cijfers gebaseerd op gemiddelden -  vaak met uitsluiting van onzichtbare factoren. Voeg daar de behendigheid in het debat van Rutte aan toe en het wordt duidelijk dat ook een leugenachtige begroting als het om ouderen en gepensioneerden gaat moeiteloos de eindstreep haalt.

Koopkrachtplaatjes  - het is al uiterst verdacht dat de term alleen als verkleinwoord bestaat - spelen een veel te grote rol in de Nederlandse politiek. Terecht laten ouderenorganisaties de cijfers jaarlijks narekenen door het Nibud, dat vaststelt dat de lastenverlichting ouderen nauwelijks bereikt. Vooral doordat de naar gemeenten overgehevelde zorg de huishoudelijke hulp duurder maakt. Treurig, dat je de koning hierover ongestraft kunt laten liegen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.