Geld voor kunsterige Afsluitdijk kan naar Afrika

ton de lange

ton de lange© Josa© Pietens

Ton de Lange

Het Rode Kruis wil elf miljoen euro voor Afrika. ’Daar gaan we weer’, denkt menige kniert en zuurpruim dan in dit rijke land. Ruim dertig jaar terug was het ook al zo ellendig gesteld met de arme mensen in Ethiopië.

Hulpacties kwamen van de grond, op televisie en alles, en Joni Mitchell - zij van ’Woodstock’ - schreef er een indringend nummer over, treffend getiteld ’Ethiopia’. Kenners van de regio zeggen dat Ethiopië nu zelfs de grootste droogteperiode in vijftig jaar doormaakt. De bijdrage die het Rode Kruis nu wil, lijkt mij een peulenschil. Wie gisteren in deze krant een pagina omsloeg, kreeg daar meteen de oplossing gepresenteerd.

Het project ’Icoon Afsluitdijk’ kost dertien miljoen euro, is totale flauwekul, dus dat geld kan naar Ethiopië. In de droogte en hitte van Afrika liggen mens en dier te creperen, en waar is almaar dommer wordend Nederland mee bezig?

Niet met de eigen minderbedeelden, niet met de misère elders op de planeet, maar met het zoveelste tapijtje uitrollen voor de knaldure projecten van Zijne Kunsthoogheid Daan Roosegaarde. De Afsluitdijk moet een ’smart highway’ worden, zodat het verkeer daar de dijk kan ’beleven’.

Wat nou ’beleven’? Je wil zo snel mogelijk naar de andere kant en daarbij moet je goed op de weg letten, niet op kunst.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.