Opmeer proeven op grote hoogte [video]

Tijdens Proef Opmeer voert Onno Kokmeijer een technisch hoogstandje uit op 50 meter hoogte.

Tijdens Proef Opmeer voert Onno Kokmeijer een technisch hoogstandje uit op 50 meter hoogte.© Foto Ivo Geskus @ SpecialPixels

Ronneke van der Genugten
Opmeer

Je opgeven voor een diner in de lucht is een ding. Daadwerkelijk instappen in het enorme gevaarte dat je hiervoor nodig hebt, een tweede. Toch laten de tafelgasten van Dinner in the Sky zich zaterdag niet weerhouden door hoogtevrees. Gewillig laten zij zich insnoeren in de veiligheidsriemen. Een diner met uitzicht over je eigen gemeente en bereid door meesterkok Onno Kokmeijer himself laat je natuurlijk ook niet zomaar schieten. ’Kijk mam, ik zweef!’

Voor Proef Opmeer bundelen Peter Commandeur van de Westfriese Tafel, Henk Jonkman (NH Catering) en tweesterrenkok Kokmeijer hun krachten voor een ultieme Westfriese culinaire beleving op grote hoogte. De eerste editie van dit evenement vindt plaats tijdens de Waterweken in Opmeer. Dinner in the Sky vormt het hoogtepunt van dit foodtruckfestival, waar naast lekker eten en goede muziek voor de kleintjes een aquabubbelparadijs is aangelegd.

Vijfgangenmenu

Kokmeijer bedacht een vijfgangenmenu dat enkel en alleen bereid mocht worden met producten uit de streek. De disgenoten krijgen gerechten met bloem- en spitskool geserveerd, net als Opperdoezer Rondes en Wagyu kalfsvlees. Zo geraffineerd klaargemaakt, dat je nooit meer anders wilt.

De voorgerechten worden uitgeserveerd in het pop-up restaurant Proef Opmeer, dat voor deze gelegenheid is opgebouwd op het terrein waar vandaag de grote Landbouwdag plaatsvindt. „Na vijf jaar koken voor de businessclass-klanten van de KLM voel ik mij hier helemaal thuis”, grapt de Michelin-kok als alle gasten aan boord zijn gehesen voor het hoofdgerecht, dat op 50 meter hoogte zal worden uitgeserveerd. „Als het eten koud is, is het Erwins schuld.” Vakbroeder Erwin Hendriks, die dit jaar voor NH Catering nét naast het net viste voor de eretitel van ’Lekkerste broodje van Nederland’, gaat onverstoord verder met kokkerellen. Beide koks zitten niet in de riemen van kruis tot schouder, maar zijn uit voorzorg wel aan een paar dikke kabels gezekerd. „We hebben vanmiddag voor alle zekerheid een proefvlucht gemaakt”, vertelt de Sneekse kok. „Er wapperde van alles weg. Nu weten we dat we alles goed vast moeten maken. Dit is uniek, maar ik ben wel gewend om op buitengewone locaties te koken. Rondvaartboten, De Hermitage, ik heb zelfs in een oorlogsbunker in de pannen staan roeren.”

Bezorgd

Gerard Breed, directeur van J.H. Wagenaar (lid van The Greenery) en leverancier van de Opperdoezer Rondes kijkt genietend om zich heen. Bezorgd vraagt hij aan een aantal gasten die hij voor dit unieke uitje heeft meegenomen of alles oké is. Deze vraag wordt met een volmondige ’ja’ in koor beantwoord. Echtgenote Elise lijkt overdonderd. „Dit maak je toch maar een keer mee?! Over hoogtevrees moet je helemaal niet nadenken. Gewoon ja zeggen.”

Beneden betreden een aantal paarden voor een oefenrondje de arena, waar zij vandaag hun kunstjes zullen vertonen. In de verte zijn de bezoekers van het foodfestival Proef Opmeer niet meer dan zwarte stippen. Zwevend door de lucht gaan de slootjes en weilanden onder het wolkendek slingerend hun eigen weg. Genieten van de Waterweken in Opmeer met droge voeten, het kan! Onno Kokmeier heft het glas en proost op een behouden vaart. „Ik hoef toch niet te rijden.”

Video: Ivo Geskus/SpecialPixels.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen