Medaille voor bemanning Hr. Ms. Haarlem (update)

Ceremonieel bij de binnenkomst van de bemanning van de Haarlem

Minister Hillen speldt de medailles op

1 / 2
den helder

De bemanning van de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem is donderdagmorgen uitgebreid geëerd. De opvarenden kregen uit handen van minister van defensie Hans Hillen de herinneringsmedaille opgespeld vanwege hun inzet in de wateren rond Libië.

Zo werd onder meer voor de kust van Libië het wapenembargo tegen dit land gehandhaafd. Bovendien is de Libische haven Miserata, die in handen is van opstandelingen, mijnenvrij gehouden. De Haarlem maakte onder meer twee zeemijnen die door getrouwen van Khadaffi waren gelegd onschadelijk.

Volgens minister Hillen is de missie van de Haarlem het schoolvoorbeeld van een flexibele maritieme krijgsmacht. Het schip was eigenlijk bezig met oefeningen maar werd daar vanwege de ontwikkelingen in Libië uitgehaald en voorzien van de nieuwe, zeven weken langer durende opdracht.

Het schip Haarlem ligt de komende drie maanden nog in de Middellandse Zee. De bemanningsleden hebben geruild van vaartuig met de opvarenden van de Hr. Ms. Middelburg, de mijnenjager waarmee ze zijn thuisgekomen. Dat was meteen de laatste vaart van dat schip, dat door bezuinigingen op defensie aan de ketting gaat.

Lees meer in het Noordhollands Dagblad van vrijdag 8 juli.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.