Twee generaties schaakpensionado’s

Wie zelf niet naar Wijk aan Zee kan maar wel over een computer beschikt, hoeft niets van het spektakel te missen.

Op internet zijn de partijen dagelijks live te volgen. Wie er uitleg bij wil, kan naar de uitzendingen kijken, met als presentator grootmeester Yasser Seirawan uit de VS. Dagelijks heeft hij een gast in de uitzending. Zaterdag en zondag was dit de jonge Nederlandse grootmeester Robin van Kampen (21).

De uitzendingen trekken tijdens het toernooi mondiaal een miljoenenpubliek. Leuk voor het dorp, leuk voor de sponsor. Beiden zijn in zekere zin schaakpensionado’s. Voor Seirawan ligt dit voor de hand, hij is 55. Toen Seirawan de leeftijd had van Robin nu, was hij ook al in Wijk aan Zee, maar dan als speler. Hij won in 1980.

Robin kende een stormachtige ontwikkeling en bereikte de top van Nederland. In Hilversum zien ze hem nog binnenkomen. Hij won bij z’n debuut als dertienjarige het openingstoernooitje net niet. Terwijl z’n moeder aan hem trok omdat hij naar bed moest, wilde hij net zo lang tegen de winnaar spelen tot hij een keer won.

Z’n moeder hoefde niet lang meer te wachten. Nu weet hij dat het leven meer biedt dan schaken en is hij gaan studeren, schaken is een hobby. Zijn schaakontwikkeling ging snel. Zijn ontwikkeling van volwassen schaker tot volwassen mens nog sneller.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen