Gouwzee op 20 mei startpunt van nieuwe eredivisie zeilen

WSV Uitdam viert de overwinning in Almere.© Archieffoto Remmelt Staal

Hans Swierstra
Monnickendam

De eerste wedstrijd van de fonkelnieuwe eredivisie zeilen zal van 20 tot en met 22 mei worden gehouden op de Gouwzee voor Monnickendam. Dat betekent direct een thuiswedstrijd voor watersportvereniging Uitdam.

Vorig jaar ging de eredivisie zeilen van start met een ’pilot’ op het Weerwater in Almere. WSV Uitdam kwam toen als winnaar uit de bus. De Monnickendammers Wietze Zetzema, Jan van Wengerden en Kees Wiersema, Weesper Rob Schutte en Daniël Mars uit Avenhorn waren het sterkst in de wedstrijdreeks.

In de eredivisie zeilen wordt door een vierkoppige bemanning gevaren in zes vaste J/’70-boten. Er komen in totaal achttien teams uit, die gedurende drie dagen in totaal 45 races van maximaal twintig minuten varen. Ieder team zeilt derhalve vijftien wedstrijden. In elke race komen zes boten in actie. Die zes boten zijn steeds dezelfde, dus niemand heeft een eigen boot.

Directeur Simon Keijzer van de Eredivisie Zeilen BV staat aan de basis van dit zeiltoernooi, dat nu al een groot succes lijkt te worden. De deelnemende clubs waren vorig jaar erg enthousiast over de laagdrempelige wedstrijd. Via livestreams, inclusief filmopnamen met drones, hebben 35.000 mensen de wedstrijden gevolgd.

Het landskampioenschap zeilen beleeft dit jaar dus zijn eerste ’echte’ editie met vijf wedstrijden, waarvoor achttien teams zich hebben geplaatst. De eindwinnaar zal deelnemen aan de internationale Sailing Champions League. Na de aftrap op de Gouwzee zijn er wedstrijden in Giesbeek (10-12 juni), Aalsmeer (1-3 juli), Veere (9-11 september) en uiteraard Almere (30 september tot en met 2 oktober). Almere wordt beloond met de finale, omdat het de nek heeft uitgestoken om de pilot van vorig jaar te laten plaatsvinden.

De eredivisieclubs zijn, naast SZ & WSV Uitdam: Haarlemsche Jachtclub (Haarlem), Jachtclub Scheveningen (Den Haag), KNZ&RV Muiden (Muiden), KWS Sneek, KWV De Kaag (Warmond), RR&ZV Maas en Roer (Roermond), WS Heeg, VWDTP (Groningen), WSV Almere Centraal, WSV Almere Haven, WV Flevomare (Almere), WSV Giesbeek, WSV Wolphaartsdijk, WV Braassemermeer (Roelofarendsveen), WV Breskens, WV De Nieuwe Meer (Aalsmeer), en WV Neptunus (Den Bosch).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen