Dooddoeners

Eric Kok

’Ladies and gentlemen, we’ve got them!’ We hebben de boosdoeners te pakken van de dodelijke uitbraak van vogelgriep. Het zijn trekvogels, smienten om precies te zijn. Onderzoekers verzamelden ijverig vogelpoepjes, en twee keer was het raak.

Eén smientje dat bij Woerden overwintert, had het zeer besmettelijke H5-virus. De uitbraak op drie boerderijen in de buurt moet op dat schattige diertje terug te voeren zijn. Twee andere gevallen zijn te wijten aan menselijk transport.

Toch is het te gemakkelijk om wilde beesten als killers aan te wijzen. Bij al die boerderijen liep het pluimvee immers niet buiten, maar binnen. Mensen of dieren (ongedierte) moeten het virus naar binnen gebracht hebben.

Bedenk bovendien dat wilde eenden niet ziek worden van vogelgriep. Onze kippen en eenden wel. Onze bio-industrie is zeer kwetsbaar. Als we de dieren door hun onnatuurlijke behuizing al niet vatbaar maken voor ziektes, dan maken we de bedrijven zelf daar gevoelig voor. Eén virusje, en tienduizenden beesten moeten afgemaakt worden, en honderdduizenden kunnen niet meer vervoerd laat staan geëxporteerd worden. De schade is immens: tien miljoen euro per week.

We kunnen de trekvogels niet onschadelijk maken. Ze hebben altijd vormen van vogelgriep bij zich, en ze zullen altijd blijven komen. We kunnen niet anders dan onze bio-industrie aanpassen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.