Raad Hoorn unaniem: Besluit over 20 euro voor grofvuil intrekken

Grofvuil langs de weg in Hoorn.
© Foto Holland Media Combinatie
Hoorn

De gemeenteraad van Hoorn heeft unaniem een motie aangenomen die er voor moet zorgen dat het CAW-besluit om 20 euro te gaan heffen voor het ophalen van grofvuil, wordt ingetrokken.

Wethouder Theo van Eijk (CDA) zal woensdagavond namens Hoorn het woord voeren bij de vergadering van het algemeen bestuur van het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf West-Friesland en dit kenbaar maken. Van Eijk stelde dat het Hoornse college ’heeft gefaald’ door de raad niet bij het omstreden besluit te betrekken.

Een door acht fracties ingediend verzoek om een interpellatiedebat werd ingetrokken, omdat een van de twee wethouders die bij het CAW-besluit betrokken waren, Judith de Jong (PvdA), recent is opgestapt. In een dergelijk debat worden bestuurders ter verantwoording geroepen en dat kan nu niet meer.

Wat een raadsvergadering met alleen maar hamerstukken zou worden, werd door vier moties vanuit de gemeenteraad dinsdag toch nog een enerverende avond. Raadsbreed werd een motie ingediend die de Hoornse vertegenwoordigers in het bestuur van het CAW opdracht gaf er alles aan te doen het besluit over de 20 euro voor het laten ophalen van grofvuil terug te draaien.

Volgens Robert Vinkenborg (HOP) is het besluit als zodanig al niet goed, maar is de manier waarop het tot stand is gekomen een voorbeeld van ’onvoldoende politieke sensitiviteit’ bij de twee wethouders die in het CAW vertegenwoordigd waren: Judith de Jong (PvdA) en Samir Bashara (GroenLinks).

Wethouder Van Eijk stelde dat CAW-voorstellen altijd binnen het college worden voorbesproken en ook het besluit over het vragen van 20 euro voor het ophalen van grofvuil door HVC op deze manier besproken was. Het was dus geen verantwoordelijkheid van Bashara of De Jong, maar een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het college.

De vraag hangt nog boven de markt of het CAW überhaupt wel had mogen besluiten dat HVC 20 euro mocht gaan heffen voor het ophalen van grofvuil. ,,Als dat geen bevoegdheid blijkt van het CAW maar van de gemeenteraden, dan zou het des te kwalijker zijn dat wij hier als college mee akkoord zijn gegaan’’, aldus Van Eijk.

Twee andere moties kregen eveneens voldoende steun: een om alle gemeenschappelijke regelingen (zoals het CAW) door te lichten en de rol van de gemeenteraden hierin te bekijken en een motie waarin wordt opgeroepen om alternatieven te onderzoeken voor het inzamelen van grofvuil.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen