'Evean topman was niet uit op vergoeding'

Hans van Petten© Wim Egas

Joëlla Angenent
Zaandam

Voormalig Evean-directeur Hans van Petten zegt niet uit te zijn geweest op een hoge ontslagvergoeding. Dat meldt zijn advocaat Janet Borgdorff van advocatenkantoor Vanhetrecht, namens van Petten die zelf geen toelichting wilde geven. ,,Hij had liever zijn baan gehouden’’, aldus Borgdorff.

Van Petten is per 1 augustus ontslagen door het bestuur van Evean omdat hij niet goed zou functioneren en vanwege zijn rol in het Welsaen-dossier. Hij vocht dit ontslag aan waarna de kantonrechter begin juli oordeelde dat Evean dit disfunctioneren niet voldoende kan bewijzen. De rechter kende hem daarom een ontslagvergoeding van 150.000 euro toe. Borgdorff: ,,Van Petten heeft zijn ontslag in de eerste plaats aangevochten omdat hij zijn baan wilde behouden. Toen duidelijk werd dat de rechter vond dat het ontslag doorgezet moest worden, kwam de vergoeding pas ter sprake.’’ Volgens de advocate heeft de rechter uiteindelijk een ’goede uitspraak’ gedaan.

Uitzonderlijk

FNV bestuurder Cor de Beurs noemt het uitzonderlijk dat een ontslag van een topman in de rechtszaal wordt uitgevochten. ,,Meestal gaan partijen ’in goed overleg’ uit elkaar en wordt er onderling een vergoeding afgesproken. Een ontslag hoeft namelijk niet ingediend te worden bij de kantonrechter als beide partijen erachter staan. Hoe hoog zo’n vergoeding dan is, weet niemand.’’ Sinds 2013 stelt de Wet Normering Topinkomens een maximum van 75.000 euro aan afkoopsommen voor topfunctionarissen van publieke instellingen . ,,Er kan wel een wettelijk maximum zijn, maar in de meeste gevallen komt er geen rechter aan te pas’’, aldus De Beurs.

De bestuurder vindt de vergoeding van 150.000 euro die de rechter voor Van Petten heeft vastgesteld terecht. De Beurs: ,,Vanwege het wanbeheer rond het faillissement van Welsaen ontstaat er een soort allergie wanneer men hoort dat een topman die zou disfunctioneren ook nog een vergoeding meekrijgt. Maar wanneer een onafhankelijke en onpartijdige rechter oordeelt dat hij niet disfunctioneerde, moeten we daar vanuit gaan. Bovendien was er ook al heel wat mis bij Welsaen voordat ze met Evean fuseerden.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.