Zangers met beperking op Hoorns festival

Jaap Stiemer
Hoorn

De tiende editie van het Hoornse Pa! Pa! Pa! Festival, op zondag 24 januari, ziet er geheel anders uit dan gebruikelijk. In plaats van stomende rock in café Swaf zijn het zangers en zangeressen met een verstandelijke beperking, die met bekende muzikanten het podium delen.

Bassist Jeroen Overman en drummer Bas de Vries hebben er al negen edities van het festival op zitten. Die vonden allemaal plaats op het kleine podium van café Swaf aan de Kerkstraat. Er speelden landelijk bekende bands en artiesten als Hallo Venray en Max Meser, maar ook lokale talenten.

Overman en De Vries, ook bekend als The Gamble Twins, wilden het met de tiende editie helemaal anders aanpakken. Jeroen Overman, tegenwoordig onder meer de bassist van Douwe Bob en Bewilder, bezocht vorig jaar het Knoop Gala in Carré, waarbij mensen met een verstandelijke handicap met bekende Nederlandse artiesten op het podium staan.

Het leek hem een mooi plan deze opzet naar Hoorn te vertalen. Drummer Bas de Vries, onder meer van Electric Tears en Kopvoeter, was daarover meteen enthousiast.

,,Mijn vriendin Jet Dijkstra koppelde ons aan Theatergroep de Eenhoorn, waaraan acteurs en actrices met een verstandelijke beperking meedoen’’, zegt hij. ,,We zijn bij ze langs geweest en ze waren al druk aan het oefenen. Ze hebben de liedjes die ze hebben uitgekozen, voorgezongen. Dat is heel bijzonder, dan zit je echt met kippenvel.’’

Ondertussen moest er, geheel volgens de normen van het Knoop Gala, een ’all-star band’ samengesteld worden. Met de organisatoren zelf zat het met de ritmesectie van bas en drums meteen al goed.

Vriend Tim Knol werd benaderd en die stemde toe. Ook gitarist-zanger Anne Soldaat, vroeger van Daryll-Ann, tegenwoordig succesvol solo-artiest, doet mee, net als Thijs Boontjes. Hij speelde toetsen bij Anouk en doet dat nog steeds bij Douwe Bob en hij heeft tegenwoordig zijn eigen ’Dans- en Showorkest’. Helen Botman, zangeres van onder meer La Luna, is ook van de partij.

,,Met deze band hopen we een breed publiek te trekken’’, zegt Overman. ,,Iedereen uit de band begeleidt een van de deelnemende zangers en zangeressen. Er zijn deelnemers met een heel goede stem, maar ook ongeoefende zangers. Het repertoire gaat echt alle kanten op, van Jan Smit tot de Rolling Stones en Willie Nelson.”

De tiende editie van het Pa! Pa! Pa! Festival wordt op zondag 24 januari om 15 uur gehouden in Manifesto aan de Holenweg 14c. Kaarten kosten in de voorverkoop 7,50 euro en aan de deur 10 euro. Bestellen kan via

www.manifesto-hoorn.nl.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen