Langedijk wil regionaal netwerk wandelaars

De gemeente Langedijk wil aanhaken bij het regionale wandelnetwerk Noord-Kennemerland. De bedoeling is dat het netwerk van wandelpaden zich uitstrekt over negen gemeenten in de regio.

Voor Heiloo, Alkmaar en Bergen bestaat zo'n wandelnetwerk al. Nu spelen andere gemeenten in de regio, namelijk Beverwijk, Castricum, Heemskek, Uitgeest, Heerhugowaard en Langedijk, met de gedachte zich bij het initiatief aan te sluiten. Het college van Langedijk heeft daar wel oren naar. Binnenkort wordt de gemeenteraad voorgesteld om mee te doen met het netwerk voor wandelaars.

De gemeente heeft voldoende wandelpaden die zich lenen voor opname in het regionale wandelnetwerk. De laatste aanwinst op dat gebied is het Oosterdelgebied, waar momenteel de laatste hand wordt gelegd aan de aanleg van wandelpaden en loopbruggetjes. Daarmee ontstaat een wandeling van vierenhalve kilometer lang. Over enkele weken moet de wandeling in het parkgebied zelf klaar zijn.

Daarmee komt een einde aan de situatie dat voetgangers voor hun ommetje in het Oosterdelgebied op de rijweg moeten lopen of in de vaak drassige grasbermen. Het nieuwe pad is zo aangelegd dat het zicht van de wandelaars op de omliggende eilandjes en tuinen zo beperkt mogelijk is.

Na de zomervakantie worden er ook twee paden aangelegd die aansluiten op de Oosterdijk. Daarvoor zijn vier loopbruggen nodig. Ook wordt gewerkt aan drie bruggen over de sloot aan de westkant van de dijk tussen de Langebalkbrug en de Roskamsluis. Wandelaars hoeven dan niet meer over particulier terrein te gaan voor een rondje, dat dan bovendien fors groter wordt dan 4,5 kilometer. Er kan dan via De Wuijver over de Oosterdijk naar de haven van Broek op Langedijk gewandeld worden. Fervente wandelaars kunnen het nieuwe rondje in oktober of november gaan verkennen.

De gemeente Langedijk heeft voor de aanleg van het wandelpad en de loopbruggen in het Oosterdelgebied subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Holland. Die is bereid 91.000 euro bij te dragen aan de aanleg.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons