Monumentaal Artisplein vol natuurkennis voor iedereen

De grootste lepelaarskolonie in een kooi geïnspireerd op Hollands polderlandschap. Foto’s Rien Floris

Het nieuwe Artisplein is voor iedereen vrij toegankelijk.

De bordjes wijzen de weg naar Artis, Micropia, plein, studio en zalen

Ook de entree is opgepoetst.

1 / 11
Rien Floris

Een groen kennisplein voor iedereen. Waar je natuurkennis kan opsnuiven in de gerestaureerde ’Ledenlokalen’ van Artis. Dat wordt het nieuwe Artisplein dat maandagmiddag wordt geopend.

Sinds 1947 zijn deze rijksmonumenten van Artis gesloten geweest. Met de opening van het Artisplein worden ze weer publiek bezit. De magistrale monumenten verbinden cultuur en natuur. Al moeten we nog even wachten tot Koning Máxima eind deze maand hier het nieuwe ’Micropia’ opent. De eerste microZOO voor micro-organismen ter wereld.

Mijlpaal

Natura Artis Magistra is al sinds 2005 bezig met grootschalige vernieuwingen in de dierentuin. Er komt meer ruimte voor dieren en planten, voor educatie en voor erfgoed. Met de opening van het Artisplein en de Ledenlokalen door wethouder Abdeluheb Choho en gedeputeerde Elvira Sweet wordt volgens Artis een mijlpaal bereikt.

Het vrij toegankelijke Artisplein ligt op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan. Met dit plein geeft Artis een deel van haar park als openbare ruimte aan de stad.

Aan de parkzijde, daar moet je wel betalen, wordt het Artisplein afgesloten door fontein de ‘Watertafel’. Die loopt parallel aan de Hollandse Polder, een monumentale volière met daarin de grootste collectie lepelaars ter wereld en zelfs knotwilgen. In de Ledenlokalen zitten ook café-restaurant de Plantage en twee televisie studio’s: Studio Artis.

Domein

Geen plein zonder gebouwen. Hier domineren de negentiende eeuwse prachtmonumenten zoals de Ledenlokalen. Dit uit 1870 stammende gebouw was ooit het domein van de leden van het genootschap Natura Artis Magistra. Hier kwamen de natuurnotabelen samen om te eten, te drinken, te vergaderen of om feest te vieren. Het gebouw was ook een tentoonstellingsruimte. Van 1941 tot 1968 was het bevolkingsregister van Amsterdam hier gevestigd. Bij de aanslag door de verzetsgroep van Gerrit van der Veen in 1943, verloor het gebouw de bovenverdieping door brand. Met de aanslag wilde het verzet het de bezetter moeilijk maken om mensen te traceren. De brandweer bluste de brand indertijd bewust slecht en vijftien procent van de administratie ging verloren.

Voor het interieur en de dakopbouw van het middengedeelte is naar een nieuwe en eigentijdse oplossing gezocht. Maar die moderne oplossing is geënt op de 19de-eeuwse voorganger wat ritme van kolommen, daglicht en vensters betreft

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.