Beschuitstoren: schuur met drie woningen

Koos Reitsmak.reitsma@hollandmediacombinatie.nl
Wormer

Het plan voor herbouw van de Beschuitstoren is gewijzigd. Op de kantoorruimte die in een ’schuur’ bij de toren komt, wordt een verdieping bij geplaatst met daarin drie huurappartementen.

De Beschuitstoren staat straks op bijna dezelfde plek als waar-ie vroeger stond: ter hoogte van het voormalige woonblok aan de Dorpsstraat 125 tot en met 135. Toren en kantoorruimte worden er door een transparante gang met elkaar verbonden.

In 2006 is ook al eens een plan om de toren te herbouwen aan de gemeenteraad ter beoordeling voorgelegd. In dat plan was sprake van zes woningen bij de toren: drie koopwoningen en drie huurwoningen. Maar door de daling van de opbrengst van koopwoningen, en omdat woningcorporaties volgens de gewijzigde Woningwet geen koopwoningen meer mogen bouwen, is dat plan van tafel gegaan.

In het plan dat begin dit jaar op de agenda stond, waren de zes woningen vervangen door de schuur met kantoorruimte. Die schuur krijgt de verdieping erbij, omdat met name de SP en Vereniging Liberaal Wormerland hebben aangedrongen op herbouw van de Beschuitstoren in combinatie met sociale huurwoningen.

In de toren zelf gaat het Historisch Genootschap Wormer haar archief onderbrengen, en de transparante gang tussen de schuur en de toren wordt ingericht als expositieruimte.

Het is de bedoeling dat in het metselwerk van de Beschuitstoren kopieën van de oorspronkelijke gevelstenen - die zich in de muur van het Honig Breethuis bevinden - worden ingemetseld. De originele windvaan met een afbeelding van Vrouwe Fortuna, die boven op de toren stond, is in het bezit van het Zaans Museum. Ook daarvan wordt een kopie gemaakt. Een geschikt uurwerk, dat lijkt op het origineel met één uurwijzer, is nog niet gevonden.

De oude Beschuitstoren was van belangrijke historische betekenis voor Wormerland. In het begin van de 17e eeuw waren er in Wormer en Jisp ongeveer 150 bakkers. Ze bakten scheepsbeschuit voor walvisreders en Oost-Indiëvaarders.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.